Hlavní obsah

Tuniský exprezident čelí i obvinění z obchodu s drogami

Novinky, rei
Tunis

Tuniské úřady chtějí soudit bývalého prezidenta Zína Abidína bin Alího, který ze země uprchl po protivládních protestech počátkem roku. Exprezident čelí osmnácti obviněním včetně úmyslného zabití, protistátnímu spiknutí a obchodu s drogami, uvedla v úterý stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí s manželkou Leilou

Článek

Celkem úřady plánují 44 obvinění proti bin Alímu, jeho rodině a bývalým ministrům, oznámil ministr spravedlnosti Azhar Karví Šabí. Na bývalou hlavu státu, který v lednu po lidových bouřích uprchl do Saúdské Arábie, byl vydán mezinárodní zatykač. Více než tři desítky jeho příbuzných byly zatčeny, údajně kvůli podezření, že zplundrovali národní majetek.

Také exprezident ukrýval jen ve svém paláci diamanty, zlato a milióny dolarů. I tak jeho klan údajně dluží bankám miliardy.

Exprezident bin Alí je obviněn, že nařídil bezpečnostním silám násilně potlačit demonstrace, které začaly v polovině prosince. Podle OSN během povstání zahynulo 219 lidí, z nichž 72 zemřelo násilnou smrtí ve věznicích. Podle humanitární organizace sdružující tuniské ženy vládní síly během demonstrací též znásilňovaly a rabovaly.

Přibližně 2,5 miliardy dinárů (přes 30 miliard korun) dluží tuniským bankám klan uprchlého prezidenta Zína Abidína bin Alího. Evropská unie, Francie, Švýcarsko a Kanada už dříve oznámily, že zmrazily konta, akcie a nemovitosti exprezidenta a jeho rodiny.

Tunisko v současnosti spravuje přechodná vláda, která rozpustila tajnou policii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám