Hlavní obsah

Nastupuj, imbecile! křičela na prchajícího tuniského prezidenta jeho žena

Novinky, coe

Lednový útěk tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího ze země provázely kromě mohutných demonstrací obyvatel také nadávky jeho ženy Leily. Podle britského Telegraphu, který odkázal na svědectví nejmenovaného zaměstnance vzdušných sil ve francouzském týdeníku Nouvel Observateur, na něj při nástupu křičela: „Nastupuj, imbecile. Celý svůj život jsem musela snášet tvoje blbosti.“

Foto: Profimedia.cz

Uprchlý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí s manželkou Leilou

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý bin Alí totiž na letišti při útěku do Saúdské Arábie odmítl na poslední chvíli nastoupit. Podle jednoho z členů leteckého personálu jej k nástupu přiměly mimo jiné nadávky jeho třiapadesátileté manželky, jíž se pro její povahu přezdívá Lady Macbeth z Kartága.

Zatímco metropolí otřásaly nepokoje proti jeho autoritářské vládě, bin Alí stál s malým kufříkem na tuniském letišti a prosil: „Nechejte mě, nechci nikam jít, chci zde zemřít za svou zemi.“

K nástupu do letadla jej měl hrubě ponoukat také jeho šéf policie Alí Seriati.

Spolu s bin Alím nastoupili do letadla jeho žena, syn Mohammed, dcera Halima, její snoubenec, jejich komorník a dvě filipínské hospodyně.

Každých deset minut během letu bin Alí vstával, otvíral pilotní kabinu a ptal se: „Synu, vezmeš mě potom zpátky do Tuniska, viď?“ „Samozřejmě, dostal jsem pro to instrukce,“ odpovídal pokaždé pilot, který od armády dostal pokyny bin Alího do přistání v saúdskoarabské Džiddě uklidňovat.

Léčka tuniské armády

Krátce poté, co se prezidentovo letadlo odlepilo z ranveje, na letiště přijelo několik černých limuzín s prezidentovými nejbližšími spolupracovníky i příbuznými. Mezi dvacítkou lidí bylo mnoho členů rodiny první dámy, včetně jejího oblíbeného synovce Imeda Trabelsia, který byl podle dřívějších zpráv zabit rozlíceným davem.

Daleko se však nedostali. Tuniská armáda předtím Leile sdělila, že její rodinu Saúdská Arábie odmítla přijmout, a tak musí letět jiným letadlem do francouzského Lyonu a do Říma. Když však Trabelsiové přijeli na letiště, vojáci je zatkli a odvedli k výslechu.

Na vládu si dělala zálusk první dáma

Podle členů Leiliny rodiny a zaměstnanců prezidentského paláce byl bin Alí naprosto pod nadvládou své manželky, jež původně vykonávala povolání kadeřnice. Prezident, u něhož lékaři diagnostikovali rakovinu prostaty, chtěl ze svého úřadu odstoupit už v roce 2009, jeho manželka však již spřádala plány, jak ho ve funkci nahradí, v křesle tak raději zůstal.

„V její hlavě byl scénář jasný. Zmocní se úřadu do doby, než její syn Mohammed, nyní šestiletý, bude stár natolik, aby mohl vládnout,“ uvedl podle Telegraphu jeden z členů rodiny.

Plány bývalé první dámy Leily bin Alí však překazila Jasmínová revoluce, během níž frustrovaní obyvatelé Tunisu dali najevo, že s diktátorským režimem, vedeným 34 let bin Alím, je třeba něco udělat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám