Hlavní obsah

V hořícím žaláři v Tunisku zahynulo přes 50 vězňů

Aktualizováno

Po pátečním útěku prezidenta ze země v Tunisku i nadále přetrvávají nepokoje. V sobotu vypukl v jednom ze žalářů v Monastiru požár, při kterém podle agentury DPA zahynulo přes padesát vězňů.

Foto: Zohra Bensemra , Reuters

Po týdnech protestů zavládl v Tunisku naprostý chaos.

Článek

Někteří z vězňů zemřeli přímo při požáru, jiní byli podle zdravotnických složek a svědků zastřeleni, když se snažili před ohněm utéct.

Požár zřejmě začal poté, kdy sami vězni začali podpalovat matrace, oheň se pak rychle rozšířil dále po objektu.

"Celé vězení hoří, v plamenech je i nábytek a matrace, prostě všechno," popsal BBC požár jeden ze svědků.

Tunisko se ocitlo v chaosu poté, co v pátek nejprve prezident rozpustil vládu a pak uletěl do Saúdské Arábie. Jeho rodina je zatčena. V zemi je vyhlášen výjimečný stav. Armáda obklíčila mezinárodní letiště. Civilní letadla ale už odlétat mohou. zemi opouštějí turisté.

Prezident rozpustil vládu s tím, že volby se budou konat do šesti měsíců. Ministr zahraničí uvedl, že prezident je připraven vypsat parlamentní volby ještě před prezidentskými. Podle něj řekl, že paralelní prezidentské a parlamentní volby se již nebudou konat, a rozhodl o vytvoření komise, která se má zabývat změnou volebního zákona. Tím tak prý přijal princip voleb do zákonodárného sboru před volbami hlavy státu v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám