Hlavní obsah

Moskevská policie má pohotovost. Kvůli západnímu varování před teroristickým útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Policie v Moskvě byla v sobotu uvedena do stavu zvýšené pohotovosti. Stalo se tak poté, co Spojené státy a další západní země varovaly své občany, že Rusku včetně jeho hlavního města o víkendu hrozí teroristický útok.

Foto: Profimedia.cz

Policista hlídkuje v jedné ze stanic moskevského metra. Ilustrační foto

Článek

Portál Baza na svém telegramovém účtu napsal, že počet policejních hlídek v ulicích Moskvy a v metru byl zvýšen až 2,5krát. Navíc v každé hlídce musí být žena, protože policie v ruském hlavním městě zřejmě počítá s tím, že bude muset kontrolovat jak muže, tak ženy.

V ulicích hlídkují i policisté v civilu, uvedl na Telegramu list Novaja gazeta.

Řada západních zemí včetně USA, Británie, Kanady, Nizozemska či České republiky varovala v pátek pro následujících 48 hodin před možným teroristickým útokem v Rusku.

Země z celého světa varují před teroristickým útokem v Rusku

Evropa

„Velvyslanectví monitoruje zprávy, podle nichž extremisté mají bezprostřední plány zaměřit se na velká shromáždění v Moskvě, včetně koncertů. Upozorňujeme občany USA, aby se v příštích 48 hodinách vyhýbali velkým shromážděním,“ napsala americká ambasáda v Moskvě.

Britská ambasáda a další velvyslanectví se k varování přidaly: „Nedoporučujeme občanům cestovat do Ruska.“ Německo dokonce připojilo slovo „důrazně“.

Foto: Profimedia.cz

Noční záběr na chrám Vasila Blaženého (vlevo), Spasskou věž a Rudé náměstí

Rusové varování nevydali

Rusové v pátek varování nevydali, média jen informovala, která ze zemí se k Američanům, Britům a dalším přidala. Ruská agentura TASS nicméně informovala o zmaření teroristického útoku na věřící v moskevské synagoze. Členové tamní buňky teroristického Islámského státu byli podle FSB zabiti v přestřelce v Kalužské oblasti, když při pokusu o zatčení zahájili palbu.

„Na území Kalužské oblasti byly potlačeny aktivity v Rusku zakázané teroristické organizace Islámský stát, jejíž členové plánovali teroristický útok proti jedné z židovských náboženských institucí v Moskvě,“ citovala z prohlášení FSB agentura s tím, že teroristé na sebe upozornili, když shromažďovali informace k útoku.

V Moskvě hrozí útok extremistů. Vyhýbejte se davům, radí ambasáda USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám