Hlavní obsah

Tálibán znovu vydává pasy, lidé mrznou hodiny ve frontě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky Afghánců stojí od soboty v mrazu ve frontě před kábulským pasovým úřadem, aby si zařídily cestovní doklady. Vládnoucí radikální hnutí Tálibán v sobotu oznámilo, že vydávání dokumentů obnovuje.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Muži na trhu v Herátu. Ilustrační foto

Článek

Jak uvedla agentura AFP, kolem čekajících přecházeli ozbrojení muži a rozháněli skupinky tvořící se na čele a na konci fronty. "Nechceme tady žádný sebevražedný atentát nebo výbuch," řekl jeden z hlídkujících členů Tálibánu.

Místní odnož teroristické skupiny Islámský stát využila v srpnu chaotického stahování posledních amerických vojáků a odjezdu části civilistů a u letiště, kde se Afghánci shromažďovali, zabila 150 lidí.

Někteří z čekajících pas potřebují, aby se mohli v cizině léčit, další si přejí odejít kvůli Tálibánu. Šedesátiletý Mohammed Usmán Akbarí se musí rychle dostat do Pákistánu, aby tam lékaři dokončili zákrok na jeho srdci, který ve špatně vybavených afghánských nemocnicích nelze udělat.

Utíkáme před Tálibánem, vysvětlovali migranti u Hradce Králové

Krimi

Poblíž fronty stála řada sanitek a v nich čekali na své pořadí lidé, kteří by nedokázali stát hodiny ve frontě. Při vydávání pasu je třeba, aby byl žadatel přítomen osobně.

Pasový úřad byl zavřený od srpna, kdy se Tálibán znovu ujal moci. Znovu otevřen byl v říjnu, ale nával zájemců byl tak velký, že se porouchalo zařízení na biometrické údaje.

V sobotu Tálibán oznámil, že je vše opraveno a že začnou být vyřizovány už podané žádosti. "Je tady nemožná situace, jestli se zhorší, budeme mít pasy, abychom mohli odejít," řekla šestadvacetiletá Mursal Rasúlíová, jejíž muž je v Íránu, protože v Kábulu nebyl schopen najít práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám