Hlavní obsah

Souzené špičky Rudých Khmerů popřely vinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phnompenh
Aktualizováno

Jednání kambodžského soudního tribunálu v Phnompenhu, před nímž stáli dva poslední žijící vůdci Rudých Khmerů, ve čtvrtek skončilo závěrečnými prohlášeními obou obviněných. Druhý muž organizace, sedmaosmdesátiletý Nuon Chea, i o pět let mladší bývalý šéf státu Khieu Samphan v závěrečných řečech popřeli vinu, napsal zpravodajský server BBC.

Foto: Mark Peters , ČTK/AP

Khieu Samphan (vlevo) a Nuon Chea před soudem v Phnompenhu

Článek

Nuon Chea, zvaný Bratr číslo 2, a Khieu Samphan jsou obvinění z genocidy a zločinů proti lidskosti včetně mučení, zotročování a vražd. Za vlády maoistických Rudých Khmerů v letech 1975 až 1979 přišly o život v důsledku vyčerpání, hladu, nemocí, mučení a poprav dva milióny Kambodžanů.

Oba se hájili, že věřili, že jednají v nejlepším zájmu národa a netušili, jaký je skutečný rozsah zabíjení. „Je snadné říct, že jsem měl všechno vědět, všechno chápat, a tedy zasáhnout a napravit situaci,” prohlásil ve čtvrtek Khieu Samphan před soudem. „Opravdu si myslíte, že jsem chtěl, aby se tohle stalo mému lidu? Skutečnost je taková, že jsem neměl žádnou pravomoc,” dodal.

Hlavní ideolog Nuon Chea uvedl, že nikdy nenařídil kádrům Rudých Khmerů, aby „s lidmi špatně zacházeli nebo je zabíjeli, aby jim odpírali jídlo či páchali genocidu”. Přiznal ale „morální zodpovědnost” za mrtvé. „Chtěl bych se upřímně omluvit veřejnosti, obětem, jejich rodinám, všemu kambodžskému lidu,” řekl.

Velitel věznice S-21 dostal doživotí

Dříve se hájil, že genocidu spáchali Vietnamci, kteří režim svrhli. [celá zpráva]

Za zločiny Rudých Khmerů byl zatím odsouzen jen velitel věznice S-21 Kang Kek Ieu. Mezinárodní trestní tribunál pro Kambodžu nad ním v roce 2010 vynesl rozsudek doživotního trestu vězení. [celá zpráva]

Před soudem měl stanout také „ministr zahraničí” režimu Rudých Khmerů Ieng Sary, který ale zemřel letos v březnu. [celá zpráva]

Jeho manželku Ieng Thirith, tehdejší ministryni sociálních věcí, v září 2012 soud shledal neschopnou procesu kvůli demenci. Vůdce Rudých Khmerů Pol Pot zemřel v roce 1998.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám