Hlavní obsah

Somálský Aš-Šabáb zaútočil na základnu jednotek Africké unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišu

Deset obětí si podle BBC v úterý vyžádal útok na základnu mírových sborů Africké unie v somálském městě Beledweyne. Přihlásilo se k němu radikální hnutí Aš-Šabáb, které stálo i za nedávným útokem v keňském nákupním centru v Nairobi.

Foto: Siegfried Modola, Reuters

Somálští policisté na noční hlídce

Článek

Akci zahájil sebevražedný atentátník, který se odpálil u brány policejní stanice základny, kde jsou somálští policisté a džibutští vojáci. Pak do základny pronikli bojovníci hnutí Aš-Šabáb, které se přihlásilo k útoku ve městě vzdáleném jen 30 km od etiopských hranic.

Nálož ukrytá v autě byla velmi silná, takže bránu vyrazila a do objektu se dostali příslušníci milice Aš-Šabábu, kteří stříleli po všech lidech.

Místní velitel Aš-Šabábu Mohamed Abu Suleiman řekl agentuře AFP, že útok podnikla speciální jednotka organizace.

Zatím nebylo zveřejněno, kolik obětí tvoří vojáci Africké unie z mise AMISOM. Osmnáct tisíc jejích členů se snazší udržet v Somálsku klid, ale zatím neovládli celou zemi, jih dál kontroluje Aš-Šabáb, i když byl vytlačen z velkých měst. [celá zpráva]

Letos o sobě dal vědět především bezprecedentním útokem v nákupním středisku v sousední Keni, kde zemřelo 67 lidí. [celá zpráva]

Mogadišu zažilo atentát 8. listopadu. Tehdy při něm zemřelo šest lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám