Hlavní obsah

Keňské jednotky Africké unie se vylodily v somálském Kismayu

Nairobi/Kismayo
Aktualizováno

Keňské jednotky Africké unie se v pátek vylodily v somálském přístavu Kismayo a obsadily část města, které bylo jednou ze základen radikálního islámského hnutí Šabáb. Přes Kismayo dováželo zbraně a získávalo prostředky. Pokračuje tak ofenzíva proti hnutí napojenému na síť Al-Káida. V sobotu milice Šabáb oznámily stažení z Kismaya.

Foto: ČTK/AP

Keňští vojáci podporovaní vrtulníkem

Článek

Podle některých svědků se operace účastnili i běloši. Už dříve se objevily zprávy, že proti milicím v Somálsku zasahují i příslušníci amerických speciálních sil. Africké velitelství USA ale uvedlo, že se „nepodílí na keňských vojenských aktivitách v oblasti“.

Africká unie vydala prohlášení, že „úspěšně vysadila vojáky, aby osvobodila lidi v Kismayu a umožnila jim žít své životy v míru, bezpečí a stabilitě“. Současně vyzvala zbylé bojovníky, aby složili zbraně.

Milice Šabáb původně uvedly, že útok odrazily, v sobotu ale uvedly, že se stáhly.  "O půlnoci jsme z Kismaya stáhli naše bojovníky," řekl agentuře Reuters mluvčí milic šajch Ali Mohamud Rage. Prohlásil, že "nepřátelé" ještě do města nevstoupili a žádná část města nepadla. I obyvatelé tvrdí, že v centru města neviděli žádné keňské ani somálské vojáky. Vyrabovali ale kanceláře Šababu.

Keňa podnikla velkou operaci

Mluvčí keňské armády, plukovník Cyrus Oguna, řekl BBC, že část Kismaya byla dobyta a že zbytek padne co nevidět. Dodal, že se na operaci podílela keňská vojska spolu se somálskými jednotkami nově zvoleného somálského prezidenta.

Podle něj šlo o obojživelnou operaci, protože zaminované cesty bránily dorazit k městu po souši, i když se o to keňské jednotky pokusily: „Nemůžeme nyní vyčíslit ztráty, škody ještě nebyly zjištěny, ale mohu vám říci, že naše síly už jsou v Kismayu. Budou tu ještě čtvrtě pod kontrolou Šabábu, protože jsme se tam dostali teprve před pár hodinami a Kismayo je velké město.

Obojživelné operace se účastnily čtyři válečné lodě a vylodily s asi deset kilometrů severně od města, uvedly milice Šabáb. Její velitel v Kismayu šajch Mohamud abú Fatama řekl AFP: „Nepřítel použil válečné lodě, aby včera pozdě v noci vysadil na pobřeží stovky vojáků.“

Islamistická milice se soustředila na severu u Buulu Ablika, které ostřelovali keňští vojáci Africké unie. Další milice mířily k plážím.

Keňské angažmá

Pokud by Kismayo padlo, byla by to pro Šabáb velká ráda, i když stále drží pod kontrolou většinu jihu Somálska. Vláda je slabá, má pod kontrolou jen hlavní město a oblasti při hranicích s Keňou, která nového prezidenta podporuje.

Keňa zažila několik přeshraničních útoků Šabábu, při kterém byli uneseni i britští turisté.

Před vyloděním v Kismayu keňské tryskové letouny bombardovaly letiště ve městě a rozhazovaly letáky vyzývající obyvatele k odchodu. Uteklo asi deset tisíc obyvatel. Šabáb lidi přesvědčoval, aby zůstali a bojovali s ním proti zahraniční agresi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám