Hlavní obsah

Somálské teroristy dostal vražedný útok v Keni do centra pozornosti

Nairobi

Pro somálské islámské hnutí Aš-Šabáb, které spáchalo smrtící útok na luxusní nákupní středisko v keňském Nairobi, představovala každá hodina, kdy se objevovalo mezi hlavními zprávami, reklamu k nezaplacení. Shodují se na tom experti, které citovala agentura AFP. Hnutí v Somálsku ztrácí své pozice.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci v nákupním středisku Westgate

Článek

Každá vteřina, po kterou se bojovníkům Šabábu dařilo udržet v nákupním středisku Westgate, oblíbeném u bohatých Keňanů a cizinců, jim zajistila přesně tu publicitu, jakou chtěli, říkají odborníci.

„Takový útok je udrží ve zpravodajství. Šlo jim o přilákání maximální publicity. Šabáb v Somálsku ztrácí půdu pod nohama, není tak silný jako dříve,” řekl Alex Vines, šéf afrického programu londýnského analytického ústavu Chatham House.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci zasahují v centru Westgate

Skupina byla vytlačena v srpnu 2011 ze somálského hlavního města Mogadiša a v září následujícího roku i z významného přístavu Kismayo.

„Události v Nairobi ukázaly, že pořád mají dostatečné schopnosti provést velký útok mimo hranice Somálska,” dodal Vines. Mnozí míní, že útok Šabábu v Keni inspirovala akce deseti ozbrojenců, kteří v listopadu 2008 napadli indické finanční a filmové středisko v Bombaji. Čtyři dny město terorizovali a zabili nejméně 166 lidí.

Foto: Noor Khamis , Reuters

Z komplexu stoupá hustý dým.

Frederic Gallois, bývalý šéf speciální zásahové jednotky francouzské armády, uvedl, že tento druh obsazení a obléhání velkého komplexu má s ohledem na délku trvání „mnohem děsivější dopad než pumový útok”.

Další experti poukazují na to, jak se změnily útoky teroristů od 70. let minulého století, kdy většinou jen unášeli letadla nebo útočili na letištích. Upozorňují, že také často napodobují činy svých předchůdců.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál

„Existují silné důkazy, že podobné akce motivují další teroristické skupiny, aby si zvolily stejnou metodu,” řekla Vanda Felhabová-Brownová z washingtonské Brookings Institution. „V 70. letech bylo hodně únosů lodí a letadel, a tak se prakticky každá teroristická skupina pokoušela o totéž.”

„Nákupní středisko v Nairobi bylo hodně snadný cíl. Je to viditelný terč v luxusní, prestižní čtvrti, kam chodilo hodně cizinců. Byl to symbol západní rozmařilosti v Keni a nebyla tam žádná ozbrojená ochranka. Jen několik lidí prohlížejících u vchodu kabelky a přejíždějících přes návštěvníky detektorem kovů. Byl to zkrátka velmi snadný terč,” dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám