Hlavní obsah

Severní Korea uznala separatistické republiky na Donbasu

Pchjongjang

Severní Korea v pátek potvrdila, že uznala samostatnost Doněcké a Luhanské lidové republiky (DNR a LNR). S proruskými separatistickými celky chce rozvíjet vztahy na státní úrovni, uvedla severokorejská oficiální agentura KCNA. KLDR je po Rusku a Sýrii třetí zemí na světě, která obě republiky uznala jako samostatné státy,

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un při projevu

Článek

Severokorejská tisková sgentura KCNA uvedla, že vedení proruských republik zaslala oficiální dopisy, v nichž sděluje své rozhodnutí uznat samostatnost obou celků. V dopisech KLDR „vyjádřila vůli rozvinout vztahy na úrovní států“ s DNR a LNR.

O severokorejském rozhodnutí ve středu informovali představitelé obou proruských celků. Ukrajinské ministerstvo zahraničí hned poté oznámilo přerušení diplomatických vztahů s KLDR. Rozhodnutí Pchjongjangu vnímá Kyjev jako pokus o rozvracení svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, hrubé porušení Charty OSN a norem a principů mezinárodního práva. Podle ukrajinské diplomacie uznání režimů v Doněcku a Luhansku, dosazených ruskými okupanty, nebude mít právní důsledky a nezmění mezinárodně uznané hranice Ukrajiny, dodal list Ukrajinska pravda.

Kromě KLDR uznávají samostatnost obou separatistických republik jen další dvě země – Rusko a Sýrie. Moskva tak učinila v únoru krátce před zahájením útoku proti Ukrajině, Damašek krok oznámil na konci června.

Sýrie uznala nezávislost dvou proruských útvarů na východě Ukrajiny

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám