Hlavní obsah

Rusko poslalo Barmě dvě stíhačky Su-30. Destabilizující krok, míní USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barma obdržela od Ruské federace první dodávku dvou ruských stíhaček Suchoj Su-30. V neděli to řekl barmský ministr obchodu Charlie Than, na kterého odkazuje agentura Reuters. USA dodávku zkritizovaly s tím, že je nepřijatelná a destabilizující, protože pomáhá rozdmýchávat místní konflikt.

Foto: Profimedia.cz

Ruská stíhačka Suchoj Su-30

Článek

„Dva letouny již byly dodány, řekl podle agentury Reuters Than na Východním ekonomickém fóru, které se každoročně koná v ruském Vladivostoku a zaměřuje se na rozvoj hospodářské spolupráce v regionu a podporu zahraničních investic.

Rusko se s Barmou ohledně stíhaček dohodlo už v září 2022, kdy společně podepsaly smlouvu o dodávkách dohromady šesti těchto bojových letounů.

Spojené státy ovšem varovaly, že ruská podpora vojenských vládců v Barmě je nepřijatelná a destabilizující, neboť dodávky zbraní pomáhají rozdmýchávat konflikt, který se pro zemi stal katastrofou.

Rusko by mohlo Íránu prodat moderní zbraně ohrožující existenci Izraele, varoval šéf Mossadu

Blízký a Střední východ

V Barmě totiž v roce 2021 došlo k vojenskému svržení vlády vedenou Národní ligou pro demokracii, což v zemi vyvolalo silné občanské nepokoje a postupnou eskalaci, která měla za následek rozpad veřejných služeb, jako je například školství nebo zdravotní péče.

Nestabilita v regionu

Region jihovýchodní Asie je přitom již roky nestabilní, a to nejen kvůli řadě převratů, ale také z hlediska zvýšeného vlivu Ruska a Číny.

To se ale v posledních dnech pokoušejí vyrovnat právě Spojené státy. Americký prezident Joe Biden totiž v neděli s cílem upevnění vztahů navštívil vietnamskou Hanoj kvůli obavám z rozpínavosti Číny.

„Vietnam a Spojené státy jsou klíčovými partnery v době, kterou bych označil za kritickou,“ řekl Biden generálnímu tajemníkovi vietnamské komunistické strany Nguyenovi Phu Trongovi.

Komunistická strana Vietnamu během setkání povýšila vztahy s USA na tu vůbec nejvyšší úroveň „komplexního strategického partnerství“, které měl Vietnam do této doby jen s Čínou, Ruskem, Indií a Jižní Koreou.

Vietnam se otevřeně přimkl k USA včetně možných dodávek zbraní. Číně to vadí

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám