Hlavní obsah

Rusko odebere Tálibán ze seznamu teroristických organizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko pracuje na odebrání Tálibánu ze svého seznamu zakázaných teroristických organizací, uvedl v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Moskva prý chce se skupinou, jež nyní ovládá Afghánistán, probrat „závažné záležitosti“.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, 18. března 2024

Článek

„Toto je země, která je vedle nás, a tak či onak s ní komunikujeme,“ řekl reportérům podle agentury Reuters Peskov. „Potřebujeme vyřešit závažné záležitosti, a to také vyžaduje dialog, takže v tomto smyslu s nimi komunikujeme jako prakticky s kýmkoliv jiným. V Afghánistánu jsou de facto autoritou,“ dodal.

Jaké „závažné záležitosti“ chce Kreml s Tálibánem řešit, Peskov neupřesnil.

Tálibán: Budeme kamenovat ženy na veřejnosti

Zahraniční

V březnu Rusko zažilo nejvražednější teroristický útok za posledních dvacet let, když čtveřice ozbrojenců řádila v koncertní síni v Moskevské oblasti a zabila minimálně 144 lidí. K zodpovědnosti za útok se přihlásila odnož Islámského státu, která operuje právě v Afghánistánu. Zapojení islamistů už přiznal i Kreml, dál se ale snaží svalovat vinu na Ukrajinu, na kterou Rusko útočí už přes dva roky.

Tálibán v Afghánistánu vládl na přelomu tisíciletí, moc opět převzal v roce 2021, kdy se ze země stáhly zahraniční jednotky vedené Spojenými státy.

Drony zasáhly ruskou rafinérii 1200 kilometrů od ukrajinské hranice

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám