Hlavní obsah

Drony zasáhly ruskou rafinérii 1200 kilometrů od ukrajinské hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drony v úterý zasáhly rafinérii a speciální průmyslovou zónu v ruském Tatarstánu, kde se podle předchozích zjištění vyrábějí bezpilotníky. Cíle se nacházejí zhruba 1200 kilometrů od ukrajinské hranice. Úder potvrdily ruské úřady s tím, že bylo zraněno nejméně šest lidí.

Foto: Profimedia.cz

Rafinérie v ruském Nižněkamsku. Ilustrační foto

Článek

Na telegramových účtech se objevily záběry zasažených cílů ve městech Jelabuga a Nižněkamsk. Ukrajina už dříve ohlásila, že letos vyrobí tisíce dronů, které dokážou udeřit hluboko na ruském území.

Při útoku ve městě Jelabuga drony zasáhly studentskou ubytovnu, informovala agentura TASS s odvoláním na úřady autonomního Tatarstánu. „Tyto drony byly vybaveny součástkami ze zemí NATO,“ citovala agentura Interfax z oznámení úřadů s tím, že ani v jednom z měst údajně „nebyly narušeny technologické procesy“.

Na videu, které zveřejnil ruský telegramový kanál Baza a jenž údajně zachycuje úder v Jelabuze, je vidět náraz bezpilotníku a následný mohutný výbuch. Kanál rovněž zveřejnil fotografii části hořícího průmyslového komplexu s tím, že jde o rafinérii v Nižněkamsku.

Útok drony způsobil požár v elektrárně na jihozápadě Ruska

Válka na Ukrajině

Ruští studenti prý montují drony

Ukrajinský ministr pro digitální transformaci Mychajlo Fedorov už v únoru ohlásil, že Kyjev vyrobí v roce 2024 tisíce dronů s dlouhým dosahem schopných udeřit hluboko na území Ruska. Dodal, že Ukrajina má již nyní k dispozici až 10 společností vyrábějících drony, které mohou zasáhnout cíle například v Moskvě nebo Petrohradu.

Po začátku nynější rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu byla v takzvané speciální ekonomické zóně Alabuga v Tatarstánu zahájena výroba íránských útočných dronů Šáhed, které jsou v Rusku vyráběny pod názvem Geran-2. Bezpilotníky montují studenti tamní polytechnické školy, informovali už dříve investigativní novináři z kanálů Protokol a RZVRT prostřednictvím YouTube.

Podle dostupných zpráv bylo jen loni na podzim použito k útoku na Ukrajinu více než 600 takových dronů, informovalo v této souvislosti Radio Svoboda.

V Rusku hoří další ropná rafinérie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám