Hlavní obsah

Rusko nechce Američany ve Střední Asii, řekl prý Putin

Rusko chce získat zpět někdejší dominanci ve Střední Asii. Moskva a Peking si proto nepřejí jakoukoliv další vojenskou přítomnost USA v regionu. Podle amerického listu The Wall Street Journal to měl šéfovi Bílého domu Joeovi Bidenovi osobně sdělit ruský prezident Vladimir Putin během jejich červnového setkání v Ženevě.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a jeho americký protějšek Joe Biden ne červnovém summitu v Ženevě.

Článek

Podobně se podle ruského listu Kommersant dříve opakovaně vyjádřil nejvyšší ruský diplomat Sergej Lavrov, který se v půli července osobně setkal s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním. Lavrov na okraj taškentské konference věnované integraci střední a jižní Asie jmenovitě zmínil Uzbekistán a Tádžikistán, kde měl Washington v úmyslu dislokovat část svých jednotek z Afghánistánu a přesunout tam např. drony a jinou tech­niku.

Tádžikistán je ovšem členem Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB), která sdružuje některé bývalé sovětské republiky, což znemožňuje vládě v Dušanbe kývnout na vojenské základny cizích států na vlastním území bez souhlasu ostatních signatářů, k nimž patří i Rusko.

Čína a Rusko spolupracují s Tálibánem

Svět

Putin podle dobře informovaných zdrojů Kommersantu během ženevského summitu místo toho „nabídl“ Bidenovi společný postup v Afghánistánu a možnost, aby byly za tímto účelem využívány ruské základny v Tádžikistánu a Kyrgyzstánu.

Tenze nejen kolem uprchlíků

Jak dříve oznámila agentura Bloomberg, Washington také v posledních měsících intenzivně jednal s Uzbekistánem, Tádžikistánem a Kazachstánem, aby poskytly dočasný azyl Afgháncům spolupracujícím s USA a NATO po úplném stažení jejich jednotek z Afghánistánu.

Naopak Moskva podle Kommersantu dala středoasijským lídrům jasně najevo, aby si to dobře rozmysleli. „Moji středoasijští kolegové naprosto chápou veškerá rizika, která se za takovými úmysly skrývají. Patrně přijmou správná rozhodnutí, která budou vycházet z jejich vlastních zájmů,“ prohlásil minulý měsíc po skončení summitu pěti středoasijských států a Ruska šéf ruských diplomatů Sergej Lavrov.

Mise NATO v Afghánistánu byla od počátku odsouzena k nezdaru, tvrdí Gorbačov

Blízký a Střední východ

V Kazachstánu vzájemné vztahy minulý týden ladil ruský premiér Michail Mišustin. Sešel se mimo jiné s vlivným předsedou kazašské bezpečnostní rady, exprezidentem Nursultanem Nazarbajevem. Poté se přesunul do Kyrgyzstánu na zasedání Euroasijské ekonomické unie, sdružující Rusko, Bělorusko, Kazachstán, Arménii a Kyrgyzstán. Nazarbajev po jednání s Mišustinem sdělil, že by bylo dobré přizvat do organizace také Uzbekistán, Tádžikistán a Turkmenistán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám