Hlavní obsah

Mise NATO v Afghánistánu byla od počátku odsouzena k nezdaru, tvrdí Gorbačov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bývalý sovětský lídr Michail Gorbačov, který v roce 1989 nařídil stažení sovětské armády z Afghánistánu po deset let trvajícím neúspěšném vojenském tažení, v úterý uvedl, že působení Severoatlantické aliance v zemi bylo odsouzeno k nezdaru od samého počátku.

Foto: Profimedia.cz

Michail Gorbačov na snímku z roku 2015

Článek

„Byl to od samého začátku neúspěšný podnik, i když ho Rusko v prvních fázích podporovalo. Jako mnoho podobných projektů byl i tento založen na zveličování hrozeb a ne zcela jasných geopolitických cílech,“ citovala agentura RIA někdejšího sovětského prezidenta.

„K tomu je nutné přičíst nerealistickou snahu demokratizovat mnohoklanovou společnost. Přiznat neúspěch si měly (NATO a USA) daleko dříve,“ dodal s tím, že nyní je důležité vzít si z toho ponaučení a vyvarovat se podobných chyb do budoucna.

KOMENTÁŘ: Selhání USA bylo zpravodajské, vojenské i politické - Alex Švamberk

Komentáře

Dnes devadesátiletý Gorbačov považoval sovětskou přítomnost v Afghánistánu za politickou chybu, která Sovětskému svazu odčerpávala cenné zdroje v době, kdy tento stát prožíval, jak se později ukázalo, soumrak své existence, připomněla agentura Reuters.

Moskvou podporovaná vláda v Kábulu vydržela po stažení hlavní části sovětských vojsk u moci další tři roky.

Konečný úder jí v lednu 1992 zasadilo rozhodnutí Ruska, které Afghánistánu po rozpadu SSSR přestalo poskytovat pomoc. Afghánská vláda padla ještě v témže roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám