Hlavní obsah

Reakce na Putinovo znovuzvolení ukazují rozdělení světa. Z jedné strany gratulace, z druhé řeči o cirkusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den po znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem přicházejí reakce z různých konců světa. Ty ilustrují současné rozdělení planety na dva tábory. Autoritářské velmoci jako Čína či Írán Putinovi horlivě gratulují, zatímco západní instituce o volbách z uplynulého týdne převážně mluví jako o „cirkusu“. Do druhé skupiny spadá i Česká republika.

Foto: ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

Nejvýznačnějšími gratulanty byly Čína, Írán a Severní Korea. Čínský prezident Si Ťin-pching prohlásil Putinových získaných 87% hlasů za důkaz, že má ruský prezident plnou podporu svého lidu. „Jsme přesvědčeni, že pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga a prezidenta Putina se čínsko-ruské vztahy budou nadále rozvíjet,“ uvedl zase mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lin Ťien.

Čína i Rusko se vyznačují odporem k takzvané „americké hegemonii“ a zasahování Spojených států do záležitostí jiných zemí. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 postupně zužují svou spolupráci.

Podobně se rozvíjí i vztah mezi Ruskem a Severní Koreou, která mu posílá vojenské vybavení. I od tamního vůdce Kim Čong-una se Putinovi dostalo gratulace. Jeho výhru přivítal i Írán, který Rusku dlouhodobě dodává drony.

Co znamená Putinovo znovuzvolení pro Rusko a pro svět? Jeho slova jsou zlověstná

Evropa

Další vlnu gratulací obdržel od středoamerických a jihoamerických levicových vlád na Kubě, ve Venezuele, Bolívii a Hondurasu. Kubánský a venezuelský režim jsou také kvůli útlaku opozice dlouhodobě označovány za autoritářské.

„Venezuelský prezident Nicolás Maduro Moros jménem venezuelského lidu gratuluje prezidentovi Vladimirovi Vladimiroviči Putinovi a jeho politickému hnutí k ohromujícímu volebnímu triumfu,“ prohlásilo venezuelské ministerstvo zahraničí. „Jednota ruského lidu a vedení prezidenta Putina jsou základem ruské suverenity, nezávislosti a územní celistvosti, jakož i politické stability a světové bezpečnosti.“

Podobná prohlášení plná zmínek o jednotném ruském lidu a přesvědčivém vítězství Putin obdržel od kubánského prezidenta Miguela Díaz-Canela, bolívijského prezidenta Luise Arceho a honduraské prezidentky Xiomary Castrové.

Útlak a cirkus

Volby naopak kritizovala například Francie, jejíž diplomacie radši vyzdvihovala odvahu „mnoha ruských občanů, kteří pokojně protestovali proti tomuto útoku na jejich základní práva“. Dalším hlasitým kritikem byl litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. „Určitě se to nedá nazývat volbami. Je to procedura, která má volby připomínat,“ nechal se slyšet před jednáním ministrů zahraničí EU v Bruselu.

I dle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella byly ruské volby postavené na zastrašování a útlaku. Společné stanovisko sedmadvacítka členských států vydá až později. Některé členské státy, jako Česká republika, ruské volby odsoudily již před jejich konáním. To samé pochopitelně platí i o Ruskem napadené Ukrajině, které navíc obzvlášť vadí pořádání voleb na okupovaných územích. To odsoudila i většina západních států.

Německá média o ruských volbách píší jako o zmanipulovaných a označují je za „státní cirkus“. Prezident země Frank Walter Steinmeier už v neděli řekl, že se Putin gratulace od něj rozhodně nedočká. „Musíme uznat, že z autoritářsky vedené země se stala diktatura – s fašistickými a totalitními rysy,“ řekl zase šéf zahraničního výboru německého parlamentu Michael Roth.

Rusko může obsadit Charkovskou oblast a vytvořit tam nárazníkovou zónu, prohlásil Putin

Evropa

Výběr článků

Načítám