Hlavní obsah

Ruský velvyslanec v ČR jde na kobereček kvůli Navalnému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) si ve středu kvůli smrti předáka ruské opozice Alexeje Navalného v ruské trestanecké kolonii na Sibiři předvolal na úřad ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského. Novinkám to sdělil tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevský

Článek

„Mohu potvrdit, že se ministr Lipavský rozhodl předvolat ruského velvyslance v souvislosti se smrtí Alexeje Navalného. Česko vyzvalo k vysvětlení okolností smrti a vysvětlení nevydání těla rodině zesnulého,“ řekl Novinkám Drake.

Podle něj Zmejevský bude o smrti Navalného hovořit s náměstkem ministra zahraničí Eduardem Huliciusem.

Ruští vyšetřovatelé v pondělí oznámili, že tělo Navalného rodině nepředají dříve než za dva týdny. Musí totiž pole nich dojít ke blíže nespecifikovanému vyšetření.

Alexej Navalnyj zemřel 16. února v trestanecké kolonii Poljarnyj volk ve věku 47 let. List Kommersant uvedl, že zemřel na „krevní sraženinu“.

Manželka Navalného Julia je ale přesvědčena, že ho Kreml nechal otrávit novičokem a teď čeká, až z jeho těla vyprchají stopy této nervově paralytické látky.

Kritik Kremlu byl touto látkou otráven už v roce 2020, ruský opozičník z toho vinil ruského prezidenta Vladimira Putina. V německé nemocnici se z otravy zotavil a posléze se vrátil do Ruska, kde byl ihned po návratu uvězněn.

Zabili ho novičokem, je přesvědčena vdova po Navalném

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám