Hlavní obsah

Přepískl to. Zelenskyj Bidena při prvním setkání docela naštval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho americký protějšek Joe Biden si při svém prvním setkání příliš nesedli. V Bidenově biografii, která vyjde příští týden, to píše její autor Franklin Foer. Bidena prý doslova naštvala Zelenského absurdní analýza dynamiky Severoatlantické aliance.

Foto: Paul Ellis, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden na akci s lídry G7 a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během summitu NATO ve Vilniusu

Článek

„I Zelenského nejzarytější sympatizanti v Bidenově administrativě souhlasili, že to přepískl. Naznačovalo to, že přijdou další obtížné rozhovory,“ napsal Foer o zářijovém setkání 2021 v biografické knize s názvem The Last Politician: Inside Joe Biden's White House and the Struggle for America's Future.

Foer v knize výslovně necituje žádného Bidenova spolupracovníka. Nakladatelství Penguin Random House, které knihu vydává, však tvrdí, že text je založen na „bezkonkurenčním přístupu k úzkému vnitřnímu kruhu poradců, kteří Bidena obklopovali po celá desetiletí“.

Z oficiálního přepisu výroků z prvního setkání mezi oběma státníky vyplývá, že k sobě chovali vzájemný respekt. Za uzavřenými dveřmi ale byla situace podle Foera odlišná.

Ukrajinský prezident měl na Bidena tlačit a prosil jej, aby Ukrajina mohla vstoupit do NATO. Americký prezident se Zelenskému podle autora „snažil předat moudrost, která by mohla zmírnit jeho horlivost“. Ukrajina navíc tehdy neměla dostatečnou podporu pro vstup do Severoatlantické aliance.

Zelenskyj byl touto odpovědí frustrován a na adresu NATO měl začít přednášku o tom, že je organizace ve skutečnosti historickým reliktem, jehož význam slábne. Bidenovi měl také říct, že Francie a Německo se ze Severoatlantické aliance chystají vystoupit.

„Byla to absurdní analýza a do očí bijící rozpor. To Bidena naštvalo,“ napsal Foer.

Od spuštění plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 však Spojené státy pod Bidenovým vedením patří k nejdůležitějším ukrajinským spojencům. Tím se vztah Bidena se Zelenským výrazně zlepšil, ať už byl předtím jakýkoli. Oba státníci se spolu od začátku války setkali jak v Bílém domě, tak v Kyjevě.

ANALÝZA: Ukrajinci letadla potřebují, ale dodávka F-16 žádný zlom nepřinese

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám