Hlavní obsah

Potopený korejský trajekt má další oběť. Zemřel potápěč, který ho prohledával

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Potopený korejský trajekt Sewol si vyžádal další oběť. V úterý zahynul potápěč, který ho prohledával. Náklad na lodi, která se potopila 16. dubna, trojnásobně překročil povolený limit, uvedli nově vyšetřovatelé. Loď vezla 3608 tun nákladu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při pátrání po obětech z trajektu zahynul potápěčVideo: Reuters

 
Článek

Už dříve se objevilo podezření, že loď byla přetížená, uvedla korejská agentura Jonhap, nyní se ale ukázalo, jak moc. Převážela mimo jiné 108 automobilů. Nadměrný náklad přinesl rejdařství 2,9 miliardy wonů navíc (46 miliónů korun).

Foto: Yonhap, Reuters

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje ocenila potápěče pracující v potopeném trajektu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K potopení také zřejmě přispěla upravená konfigurace plavidla po nedávno dokončené přestavbě, kdy se přistavily další kajuty, a nevhodné rozložení nákladu. Ten se zřejmě při prudké obrátce, která předcházela převrácení, uvolnil.

Do úterý bylo potvrzeno 263 obětí, dalších 39 osob je stále nezvěstných.

Foto: ČTK/AP

Korejští záchranáři u trajektu Sewol

Mrtvý potápěč

V úterý pátrací týmy využily lepšího počasí, aby se pokusily vyprostit z potopeného plavidla další těla a dostat se do tří zatím neotevřených kabin. Jeden z civilních potápěčů během ponoru upadl do bezvědomí. Kolegové 53letého muže vytáhli na hladinu, ale později v nemocnici v přístavu Mokpo zemřel. Příčinu smrti určí pitva.

Foto: Yonhap, Reuters

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje hovoří s potápěči pracujícími v potopeném trajektu Sewol.

Muž pracoval pro společnost Undine Marine Industries a potopil se ráno po šesté hodině místního času. Pět minut po ponoření s ním kolegové ztratili kontakt. To byl v hloubce 25 metrů.

V souvislosti s neštěstím už jihokorejští vyšetřovatelé zadrželi 19 osob včetně 15 členů posádky, mezi nimiž je i kapitán plavidla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám