Hlavní obsah

Prezidentka se omluvila kvůli nehodě jihokorejského trajektu

Soul

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje se omluvila za nehodu trajektu, při níž zemřelo víc než 300 lidí. Vyjádřila lítost nad tím, že nehodě nikdo nezabránil a následná reakce vlády na katastrofu nebyla dostatečná. Potápěči mezitím pokračují ve vyprošťování těl z potopené lodi. Podle nejnovější bilance je potvrzeno 204 obětí, převážně z řad středoškolských studentů.

Foto: ČTK/AP

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje.

Článek

„Nevím, jak se omluvit za neschopnost předejít této nehodě a za nedostatečnou prvotní reakci. S těžkým srdcem se omlouvám veřejnosti za ztrátu mnoha cenných životů,“ uvedla Pak na zasedání vlády v Modrém domě.

Prezidentka současně přislíbila zřízení nového úřadu pro mimořádné situace podobného rozsahu. Ministerstvo pro národní bezpečnost bude také nově spadat do gesce kanceláře premiéra. „Měli bychom být pevně odhodláni vystavět znova bezpečnostní systém,“ poznamenala Pak.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vnitřku potopeného trajektu Video: Reuters

Nehoda je nejhorším námořním neštěstím v zemi za posledních 21 let. Její příčinu vyšetřovatelé zatím neoznámili, uvedli jen, že plavidlo bylo značně přetížené a náklad na něm byl špatně upevněný. Patnáct členů posádky včetně kapitána skončilo za mřížemi, jelikož nařídili pozdě evakuaci a sami se zachránili mezi prvními.

Na trajektu se plavilo 476 lidí, většinou středoškolští studenti. Zachránilo se jich pouze 174, 98 je stále nezvěstných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám