Hlavní obsah

Majitel potopeného trajektu ho nedovoleně přestavěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Loďařská společnost Chonghaejin Marine nechala zvětšit kapacitu trajektu Sewol, který se potopil 16. dubna u jihu Korejského poloostrova. Ignorovala varování bývalého kapitána trajektu, že loď ztratila potřebnou stabilitu, uvedla BBC. Ze 476 lidí na palubě se podařilo zachránit jen 174.

Foto: Yonhap, Reuters

Vrtulníky nad potápějícím se trajektem Sewol

Článek

Krátce poté co si společnost Chonghaejin Marine Sewol koupila, ho nechala mezi říjnem 2012 a letošním únorem přestavět. Mimo jiné zbudovala pro cestující další kajuty na třetí, čtvrté a páté palubě.

Podle prokuratury ignorovala varování bývalého kapitána, uváděného jen jménem Šin, že tak podkopala schopnost lodi udržet stabilitu. Plán přestavby byl schválen a vyhovoval všem požadavků, v rámci přestavby se udělaly další změny, které už schválené nebyly.

Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda loď byla naložena dostatečným množstvím balatu, který by zvýšil stabilitu trajektu.

Podle jihokorejské agentury Jonhap byli dva vysocí představitelé rejdařství zadrženi s podezřením z neúmyslného zabití a zanedbání povinností.

Už v úterý byl vyslýchán výkonný ředitel firmy Kim han-sik.

Policie uvedla, že kapitán I Čun-sok byl náhradníkem za Šina, který byl na dovolené.

Reklama

Výběr článků

Načítám