Hlavní obsah

Pohřeb lady Diany sledovalo na 2,5 miliardy lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 25 lety, 6. září 1997, se v Londýně konal pohřeb britské princezny z Walesu lady Diany, která zahynula v 36 letech 31. srpna 1997 při dopravní nehodě v Paříži. Pohřbu se účastnilo přes milion lidí a v televizi ho sledovalo na 2,5 miliardy lidí v celém světě.

Foto: ČTK

Princezna Diana se stala nejprve symbolem britské monarchie a pak i celosvětovým symbolem soucitu a noblesy.

Článek

Princezna Diana (narozena 1. července 1961 v Sandringhamu) byla první manželkou následníka britského trůnu prince Charlese a matkou jejich dvou synů.

Po rozvodu se soustředila na charitativní práci pro Červený kříž a zejména na boj proti AIDS a pozemním minám. Patřila mezi nejznámější a nejpopulárnější světové osobnosti. Spolu se svým tehdejším přítelem zahynula při automobilové nehodě v Paříži.

Lidé si připomínají 25 let od smrti Lady Diany

Zahraniční

Ve Westminsterském opatství bylo při pohřbu přítomno na 2000  smutečních hostů včetně řady politiků, manželek státníků a celebrit z  uměleckého světa. Pohřbu princezny Diany se účastnily také statisíce lidí v ulicích Londýna.

Po skončení obřadu zavládlo v království na minutu ohlušující ticho, které protrhly zvony opatství a velebné tóny varhan.

Diana byla poté pochována v rodinném sídle středoanglického Althorpu nedaleko Northamptonu. Uložení rakve do země se uskutečnilo jen v úzkém rodinném kruhu.

Candle In The Wind

Britský zpěvák Elton John zazpíval během pohřbu ve Westminsterské katedrále svou píseň Candle In The Wind o „svíci, která dohoří dávno předtím než tvá legenda“.

„Na začátku poslední sloky se mi zlomil hlas a skutečně jsem se zalykal city,“ řekl John, jehož byla Diana dlouholetou přítelkyní.

„Musel jsem prostě zavřít oči, zatnout zuby a překonat to. Průchod citům jsem dal, teprve když jsem dozpíval a kdy jsem pocítil obrovskou úlevu nad tím, že jsem nahrávku zvládl a nepopletl jsem slova,“ přiznal zpěvák, jenž skladbu o pár hodin později nahrál ve studiu. Hned první den se jí ve Velké Británii prodalo na 600 tisíc výlisků.

Singl se později stal s asi 33 miliony prodaných kusů podle různých odhadů druhým nejprodávanějším singlem všech dob. Překonaly jej jen Bílé Vánoce Binga Crosbyho s 50 miliony prodaných kopií.

Candle in the Wind je Johnův známý hit ze 70. let, jehož text byl na počest Diany pozměněn. Původně jej totiž nazpíval pro americkou herečku Marilyn Monroeovou, která (stejně jako princezna) zemřela v 36 letech.

Slova nové verze přepsal Johnův textař Bernie Taupin. Diana je v ní označována za růži Anglie. John za singl získal cenu Grammy za rok 1997 za mužský popový výkon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám