Hlavní obsah

Peking zuří. USA poprvé poskytly pomoc Tchaj-wanu z programu pro spřátelené státy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Spojené státy poprvé poskytly vojenskou pomoc Tchaj-wanu z programu financování zahraničních armád FMF (Foreign Military Financing), který je určen pro poskytování vojenské pomoci suverénním státům, což Tchaj-wan není. Čína na to okamžitě podrážděně zareagovala.

Foto: Chiang Ying-ying, ČTK/AP

Tchajwanští vojáci na přehlídce

Článek

O poskytnutí pomoci informovala poslední srpnový den agentura AP.

Objem je relativně malý, činí cca 80 milionů dolarů, a má „být použit na posílení sebeobranných schopností Tchaj-wanu pro společné kombinované obranné schopnosti a zajištění námořní bezpečnosti“.

Konkrétní obsah nebyl specifikován, ale bylo zmíněno, z jakého balíčku šel. „Je to vůbec poprvé, kdy šla pomoc Tchaj-wanu z FMF,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Britský parlamentní výbor označil Tchaj-wan za nezávislý stát

Evropa

Čínská Lidová osvobozenecká armáda už podle listu South China Moning Post varovala, že podnikne všechna nezbytná odvetná opatření. „Toto vážně porušuje princip jedné Číny,“ stěžoval si mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Status Tchaj-wanu je složitý. Nikdy nevyhlásil samostatnost, protože se považuje za legitimního představitele Číny, stejně jako Čínská lidová republika, ovládaná komunisty, jejichž armáda vyhrála v roce 1949 čínskou občanskou válku.

USA a OSN do sedmdesátých let uznávaly jako reprezentanta Číny právě Čínskou republiku, jak se Tchaj-wan oficiálně jmenuje, to se ale změnilo po návštěvě tehdejšího amerického prezidenta Richarda Nixona v Pekingu.

Jako zástupce Číny nyní uznává Tchaj-wan třináct států.

Dodávky zbraní na Tchaj-wan váznou

Agentura AP také uvedla, že Tchaj-wan si objednal od Spojených států zbraně za 19 miliard dolarů, ale většina zatím nebyla dodána. Důvodem je potřeba současně dodávat zbraně na Ukrajinu – a v USA jsou stále ještě narušené některé dodavatelské řetězce.

„Máme povinnost splnit nevyřízené prodeje objednaných zbraní,“ řekl při návštěvě Tchaj-wanu náměstek sněmovní komise pro ozbrojené síly Rob Wittman. Podle něj na tom společně pracují demokraté i republikáni.

Čína staví přistávací dráhu na sporném ostrově v Jihočínském moři, ukazují satelitní snímky

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám