Hlavní obsah

Nemluvte v Číně o lidských právech, varovala olympioniky americká politička

Washington

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ve čtvrtek vyzvala americké sportovce, kteří se účastní zimních olympijských her v Pekingu, aby nevyjadřovali své obavy ohledně lidských práv v Číně. Jako důvod podle agentury Kjódó uvedla riziko odvetných opatření z čínské strany.

Foto: Pool, Reuters

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Článek

Přestože Spojené státy mají podle Pelosiové „morální povinnost“ upozornit na porušování lidských práv v Číně, sportovci jsou tam od toho, aby soutěžili.

„Neriskujte, že na sebe přivoláte hněv čínské vlády, protože ta je bezohledná. Vím, že někteří jsou v pokušení promluvit, když už tam jsou. Respektuji to,“ řekla demokratka během slyšení v Kongresu. „Ale také se obávám, co by čínská vláda mohla udělat s jejich pověstí, s jejich rodinami,“ dodala politička. Olympiáda začíná v Pekingu v pátek.

Diplomatický bojkot her

Pelosiová ve svém projevu před výkonnou komisí pro Čínu amerického Kongresu (CECC) také kritizovala Mezinárodní olympijský výbor (MOV) za to, že vybral Peking jako pořadatele olympijských her. MOV podle šéfky americké sněmovny za podpory korporátních sponzorů „zavírá oči“ před špatnou situací v oblasti lidských práv v Číně, jen aby „podpořil své zisky“.

Změňte si hesla, šifrujte, varoval před Čínou úřad české olympioniky

Bezpečnost

Některé západní země v čele s USA oznámily diplomatický bojkot akce kvůli porušování lidských práv v Číně. Ke Spojeným státům, které tento záměr oznámily jako první, se přidaly Austrálie, Británie, Kanada, Nizozemsko nebo Dánsko.

Diplomatický bojkot zdůvodňují porušováním lidských práv v Číně, mimo jiné v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Český premiér Petr Fiala uvedl, že do Pekingu nepojede ani žádný z českých ministrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám