Hlavní obsah

Na Tchaj-wanu působí tajně malá jednotka amerických instruktorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy udržují na Tchaj-wanu přes rok dva tucty vojenských instruktorů a neupřesněný počet příslušníků námořní pěchoty US Marines, napsal ve čtvrtek list The Wall Street Journal. Skupinu tam poslal už americký prezident Donald Trump, ale její přítomnost byla dosud utajená.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Čínská letadlová loď Liao-ning

Článek

Mluvčí Pentagonu John Suple zprávu přímo nekomentoval, ale zmínil, že „naše podpora a obranné vztahy s Tchaj-wanem zůstávají navázané kvůli aktuálním hrozbám (od Číny)“.

Už loni se objevila zpráva, že na Tchaj-wanu působí příslušníci americké námořní pěchoty, což později potvrdilo velitelství tchajwanského námořnictva. Označilo to za „běžnou vojenskou výměnu mezi USA a Tchaj-wanem“.

Od roku 1979, kdy Spojené státy navázaly diplomatické styky s Čínskou lidovou republikou, nebyli na ostrově dislokováni žádní američtí vojáci. List uvedl, že instruktoři rotují, takže nejsou na ostrově trvale přítomni, i když se objevily zprávy, že někteří tam zůstávají déle než rok. Podle experta na Čínu profesora Juliana Ku z Hofstrovy univerzity „je známým tajemstvím, že tam provádějí výcvik, ale je velká změna to veřejně přiznat“.

Zpráva se objevila v době sílícího napětí mezi Tchaj-wanem a Čínou. Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v pátek řekla, že země udělá „cokoli, aby bránila svou svobodu a demokratický způsob života“. Tento týden tchajwanský ministr obrany Ťiou Kchuo-čcheng varoval, že Čína bude schopná podniknout invazi na Tchaj-wan v roce 2025.

Vztahy s Čínou jsou nejhorší za 40 let, řekl tchajwanský ministr. Varuje před invazí

Svět

Pobouřený Peking

Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo po zveřejnění zprávy o poradcích Spojené státy, aby ukončily vojenskou pomoc Tchaj-wanu. „Čína podnikne všechny nezbytné kroky, aby chránila svou suverenitu a územní celistvost,“ uvedlo.

Čína považuje Tchaj-wan za svou vzbouřeneckou provincii. Tchaj-wan nikdy nevyhlásil samostatnost a považuje se za legálního představitele Číny.

Podle čínského komunistického listu Global Times se čínská státní rada „tvrdě staví proti jakémukoli vojenskému spojenectví mezi Tchaj-wanem a USA“.

„Naléháme, aby se USA v otázce Tchaj-wanu držely tří komuniké (z let 1972 až 1982 o normalizaci vztahů mezi USA a ČLR) a ukončily veškeré provokace,“ dodala. Podle ní vládnoucí tchajwanská demokratická lidová strana DPP spolu se zahraničními silami usiluje o nezávislost ostrova a odmítá spojení s ČLR, což podle rady dovede tchajwanský lid ke katastrofě.

Čína letos zvýšila vojenský tlak na Tchaj-wan a vysílá k němu opakovaně velké formace bojových letadel.

K Tchaj-wanu se přiblížil rekordní počet 38 čínských vojenských letadel

Svět

Americký národní bezpečnostní poradce Jack Sullivan zdůraznil, že se Spojené státy vážně obávají rostoucího napětí v regionu. „Když uvidíme zásadně destabilizující aktivity, postavíme se jim a budeme o nich mluvit soukromě i veřejně,“ řekl poradce BBC.

Ve čtvrtek tajná služba CIA potvrdila, že by chtěla vytvořit nové středisko, které se bude zabývat prioritně shromažďováním zpravodajských informací o Číně. Její ředitel Robert Burns řekl, když oznamoval reorganizaci CIA, že čínská vláda představuje „největší geopolitickou hrozbu, jíž čelíme v 21. století“. Otevřeně mluvil o nové éře geopolitického soupeření.

Oddělení pro Čínu, tzv. China House, zvětšuje i americké ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám