Hlavní obsah

Na Sýrii útočily desítky letounů včetně strategických bombardérů B-1B

Nadzvukový strategický bombardér B-1B, rakety s plochou dráhou letu typu Tomahawk či stíhací letouny typu Tornado nasadily Spojené státy, Francie a Velká Británie do sobotního vojenského úderu proti Sýrii. Koalice tak reagovala na údajný chemický útok ve měst Dúmá, při němž desítky lidí zahynuly a další stovky byly zraněny. Západ ho přičítá režimu prezidenta Bašára Asada.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední kontroly bombardéru B-1 před zahájením sobotního útoku na SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Při úderech byly nasazeny desítky spojeneckých letadel. Rakety byly odpalovány rovněž z lodí ve Středozemním a Rudém moři i v Perském zálivu.

Spojené státy nasadily bombardéry B-1B, které jsou schopny zasáhnout střelami JASSM cíle vzdálené až 370 kilometrů. Letadla se tedy nemusela vystavovat riziku, že je zasáhne protivzdušná obrana. Z lodí byly odpalovány střely Tomahawk s doletem až 2500 kilometrů.

Foto: Department of Defense, ČTK/AP

Přehled útoků na Sýrii zveřejněný americkým ministerstvem obrany

Francie podle zdroje agentury Reuters zapojila do akce stíhačky Mirage a Rafale, které startovaly z francouzského území, a čtyři vojenské lodě.

Británie vyslala ze základny Akrotiri na Kypru čtveřici letadel Tornado, která vypustila naváděné střely Storm Shadow s doletem téměř 500 kilometrů, stroje proto rovněž nemusely vstoupit do syrského vzdušného prostoru.

Podle Pentagonu bylo zasaženo vědecké výzkumné středisko v Damašku vyvíjející chemické a biologické zbraně. Rakety byly zacíleny rovněž na skladiště chemických zbraní západně od Homsu a velicí centrum, kde se skladuje vybavení k chemickým útokům. To se nachází také nedaleko Homsu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám