Hlavní obsah

Na Afghánce u prezidentského paláce padaly rakety, stejně se dál modlili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Moskva

Během úterních ranních modliteb, jimiž začala oslava muslimského svátku oběti Íd al-Adhá, dopadly tři rakety do blízkosti prezidentského paláce. Krátce po jejich dopadu promluvil prezident Ašraf Ghání. Útok si nevyžádal žádné oběti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila okamžik výbuchů u prezidentského paláce v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

Útok zachytily televizní kamery, které přenášejí modlitby na úvod svátku oběti Íd al-Adhá, jichž se účastnili vysocí státní představitelé včetně prezidenta Ašrafa Gháního. I když je slyšet exploze, modlitby pokračují. I když je na některých účastnících vidět nervozita, průběh rituálu útok nepřerušil.

Rakety byly vypáleny z kábulského 18. obvodu na severu města, uvedl server ToloNews. Střely dopadly do centra města, kilometr od prezidentského paláce.

„Nepřátelé Afghánistánu raketami zaútočili na několika místech v Kábulu. Každá raketa zasáhla odlišnou část,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Mirwais Stanikzai. Dvě střely spadly do prvního obvodu, jedna do druhého, doplnil. Podle něj byly vystřeleny z odpalovacího zařízení na pick-upu.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Jedna z raket zasáhla automobil.

Krátce po útoku promluvil prezident Ghání k národu.

Útok přišel v době postupu Tálibánu

K útoku se nikdo nepřihlásil. Jde o první raketové ostřelování v Kábulu od května, kdy Tálibán zahájil velkou ofenzívu v době stahování zahraničních sil vedených Američany. Zemi opustí poslední američtí vojáci po téměř dvaceti letech na konci srpna. Zbyde tam jen skupina chránící americké velvyslanectví.

NATO ukončilo po téměř 20 letech svoji vojenskou misi v Afghánistánu

Zahraniční

Útok byl podniknut den poté, co tucet diplomatických misí v Kábulu naléhavě vyzval Tálibán, aby zastavil vojenskou ofenzívu, která je v rozporu s jeho tvrzením, že chce dosáhnout politické dohody, která by ukončila válku v zemi. Jednání mezi Tálibánem a vládou v katarském Dauhá zatím nepřinesla výsledky.

Mise USA v Afghánistánu skončí 31. srpna, i když je Tálibán silný, řekl Biden

Svět

Ruské manévry u Afghánistánu

Ofenzíva Tálibánu vzbuzuje obavy z eskalace konfliktu, který by se mohl rozšířit do dalších zemí. Bojí se toho i Moskva. I proto se u hranic Tádžikistánu s Afghánistánem uskuteční ve vojenském prostoru Charb-Majdon od 5. do 10. srpna manévry tádžických, uzbeckých a ruských sil, oznámil velitel ruského Centrálního vojenského okruhu generálplukovník Alexandr Lapin.

Společné uskupení vojsk má podle něj procvičovat „ničení oddílů nelegálních ozbrojených skupin, které vtrhly na území spojeneckého státu”.

Tálibán postupuje, afghánští vojáci prchli do Tádžikistánu

Blízký a Střední východ

Ruští vojáci cvičí v Tádžikistánu od půlky července. Nyní se v zemi přesunuly ruské tanky z dvě stě kilometrů vzdálené základny do prostoru manévrů. „Posádky tanků T-72 během přesunu procvičily bojovou ochranu kolon, překonání zamořených úseků a odražení útoku diverzních a průzkumných skupin a náletů protivníkova letectva,” napsala agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Po dosažení pozic se tankisté pustili do budování krytů pro své obrněnce.

Ruské ministerstvo obrany v další zprávě oznámilo, že 1500 ruských a uzbeckých vojáků se od 30. července do 10. srpna zúčastní cvičení také v Uzbekistánu u hranic s Afghánistánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám