Hlavní obsah

Mise USA v Afghánistánu skončí 31. srpna, i když je Tálibán silný, řekl Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vojenská mise v Afghánistánu skončí 31. srpna, řekl ve čtvrtek americký prezident Joe Biden. Šéf Bílého domu připustil, že afghánské hnutí Tálibán je vojensky nejsilnější od roku 2001, ale zároveň zdůraznil, že o své budoucnosti musí afghánský lid rozhodnout sám a že nehodlá obětovat další generaci Američanů válce, která se nedá vyhrát.

Foto: Fabrice Coffrini, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

Biden se vyslovil k podrobnostem ukončení afghánské mise, která začala před 20 lety po teroristických útocích na Spojené státy. USA tento týden oznámily, že z asijské země stáhly 90 procent personálu a techniky. Další mají odejít do konce srpna s výjimkou asi 650 vojáků zajišťujících bezpečnost amerického velvyslanectví v Kábulu, napsala agentura Reuters.

„Nejeli jsme do Afghánistánu budovat stát. Afghánští vůdci se musejí spojit a rozhodnout o budoucnosti sami,” řekl americký prezident.

Biden se snaží zdůvodnit stahování v době rozsáhlých územních zisků Tálibánu, který ovládl za měsíc přes padesát okresů. Rozhodl se odsun dokončit s tím, že jde o situaci, která „nemá vojenské řešení”. Afgháncům doporučil najít způsob soužití s Tálibánem „v zájmu míru a stability”.

Prezident zdůraznil, že „Američané dosáhli svých cílů”, jaké si stanovili při invazi do Afghánistánu po teroristických útocích ze září 2001, a to včetně vykořenění základen teroristické sítě Al-Káida a zabránění dalším teroristickým útokům na USA. Dále je „odpovědnost na Afgháncích”.

Zemi čeká občanská válka

Připomněl, že se zatím nikomu nepodařilo Afghánistán sjednotit a že je velice nepravděpodobné nastolení vlády, která by ovládala celou zemi.

Prezident prohlásil, že Tálibánu nedůvěřuje, ale že není nezbytné, aby hnutí zemi převzalo. Dodal, že důvěřuje schopnostem afghánské armády. Americká tajná služba se podle něj nedomnívá, že afghánská vláda musí padnout. USA nyní přeskupují síly k boji proti terorismu tam, kde je toho zapotřebí. Velitel amerických sil v Afghánistánu Austin Scott Miller však varoval, že v zemi propukne občanská válka.

V Afghánistánu hrozí občanská válka, varoval velitel amerických sil

Svět

Tálibán v poslední době ovládl pohraniční oblasti sousedící s Íránem, Tádžikistánem, Turkmenistánem, Čínou a Pákistánem.

Tálibán postupuje, afghánští vojáci prchli do Tádžikistánu

Blízký a Střední východ

Americká zpravodajská komunita se podle Reuters domnívá, že afghánské vládní síly jsou slabé a že vláda v Kábulu nemá dobré ani krátkodobé vyhlídky na přežití.

Americká vláda se potýká rovněž s plány na vydání víz pro nejvíce ohrožené Afghánce, včetně tlumočníků zahraničních jednotek. Ochránci lidských práv se snaží prosadit na seznam více než 2000 zranitelných afghánských žen. Biden slíbil, že pro spojenecké Afghánce je v USA místo. Nejprve je ovšem Američané začnou přesouvat do třetích zemí; přímá evakuace těch, kteří mají speciální víza, začne tento měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám