Hlavní obsah

Tálibán postupuje, afghánští vojáci prchli do Tádžikistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojovníci islamistického hnu­tí Tálibán se v noci na neděli zmocnili několika dalších okresů, které opustili prchající afghánští vojáci v severním Afghánistánu. Z provincie Badachšán jich v sobotu uprchlo více než 300 do sousedního Tádžikistánu, sdělil v prohlášení tádžický státní výbor pro národní bezpečnost.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánské bezpečnostní jednotky před nemocnicí v Kábulu. Ilustrační foto

Článek

„Vojákům bylo umožněno překročit hranici na základě zásad humanismu a dobrého sousedství,“ dodal. Hranice s Tádžikistánem přešlo podle stanice BBC za posledních několik dní přes 1600 afghánských vojáků.

Talibán se už zmocnil většiny území v afghánských provinciích Badachšán a Tachár, které sousedí s Tádžikistánem. Podle tádžických úřadu mají tálibové pod kontrolou přibližně dvě třetiny území u 1357 kilometrů dlouhých hranic s bývalou sovětskou republikou.

V Afghánistánu hrozí občanská válka, varoval velitel amerických sil

Svět

Americká armáda v úterý oznámila, že z Afghánistánu stáhla již více než devadesát procent svého personálu i vybavení. Leteckou základnu Bagrám opustila v tichosti uprostřed noci bez předchozího upozornění.

V Bagrámu se nachází rovněž vězení, kde je údajně až 5000 vězňů z řad radikálního hnutí Tálibán a teroristické organizace Al-Káida, poznamenala BBC.

Z afghánské základny Bagrám odletěli poslední vojáci NATO

Svět

O stažení amerických vojáků rozhodl na jaře americký prezident Joe Biden, ke stejnému kroku přistoupili i další země Severoatlantické aliance NATO. Poslední alianční jednotky by měly zemi opustit do 11. září, kdy proběhne 20. výročí útoků na Světové obchodní centrum v New Yorku.

Tádžikistán požádal o pomoc alianci vedenou Ruskem

Tádžikistán ve středu kvůli dění v sousedním Afghánistánu požádal o pomoc členské země Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Tuto vojenskou alianci v čele s Ruskem tvoří několik států někdejšího Sovětského svazu. Z Afghánistánu se nyní po 20 letech stahují spojenečtí vojáci vedení Američany a bezpečnostní situace se tam zhoršuje, poznamenala agentura Reuters.

"Tádžikistán (...) přijímá nezbytná opatření ke zvládnutí situace (...) Ale s přihlédnutím k vývoji současné situace v regionu a také k tomu, že některé úseky hranic s Afghánistánem se nacházejí v obtížně dostupném horském terénu, bude těžké poradit si s tímto úkolem, když budeme osamoceni," uvedl zástupce Tádžikistánu při ODKB podle agentury Ria Novosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám