Hlavní obsah

Manévry a jednání mají přesvědčit Čínu o významu Ruska, zbraně Peking dál odmítá dodat

Ruské manévry v Tichém oceánu mají ukázat Rusko jako rovnocenného partnera Číny, Moskva by se tak měla stát atraktivnější pro pekingské vedení, uvedl v sobotu Institut pro studium války (ISW). Vztahy mezi oběma zeměmi ochladly, když Čína označila vzájemné přátelství bez hranic ze prázdnou frázi a odmítla dodávat Rusku zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Ruská loď odpaluje v Japonském moři střelu Moskit

Článek

Čínský ministr zahraničí Čching Kang v pátek zopakoval, že Čína Rusku nebude prodávat zbraně a bude regulovat export zařízení dvojího užití, tedy vhodného pro civilní i vojenské použití.

Ukrajinští vojáci nacházejí čím dále více čínských součástek v ruských zbraních, které invazní síly používají na Ukrajině, řekl v pátek agentuře Reuters poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Vladyslav Vlasjuk.

Dodávky západních komponentů do Ruska omezují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli její agresi na Ukrajině.

Přátelství s Ruskem bez hranic je jen fráze, přiznal čínský velvyslanec

Evropa

„Ve zbraních získaných z bojiště nadále nacházíme různou elektroniku,“ uvedl Vlasjuk. „Trend je nyní takový, že je tam méně součástek vyrobených na Západě a více v Číně,“ dodal.

Podle Ukrajinců se součástky čínské výroby našly například v navigačních systémech ruských dronů Orlan, které dříve používaly švýcarský systém, nebo v systémech řízení palby v ruských tancích, které původně využívaly díly francouzské výroby.

Kangova slova potvrdila spekulace, že ruský prezident Vladimir Putin nedokázal během návštěvy v Moskvě přesvědčit čínského prezidenta Si Ťing-pchinga, aby Čína poskytla Rusku výzbroj.

Chystané ruské manévry

V pátek současně ruské ministerstvo obrany oznámilo, že uvedlo svou tichomořskou flotilu do nejvyššího stavu bojové pohotovosti.

Do její prověrky jsou zapojeny také letecké, armádní a týlové jednotky, řekl Šojgu. Náčelník štábu Valerij Gerasimov sdělil, že se flotila zúčastní manévrů.

Podle Institutu pro studium války má jít o signál Číně, že Moskva chápe čínské obavy z hrozeb v oblasti a podporuje Peking. Mají vykreslit Rusko jako vojenskou velmoc, která je pro Čínu rovnocenným vojenským partnerem, byť vede vyčerpávající válku na Ukrajině.

Ruské ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že se má ruský ministr obrany Sergej Šojgu setkat s čínským ministrem obrany Liem Šang-fu, který bude od 16. do 19. dubna na návštěvě Moskvy.

KOMENTÁŘ: Pompézní moskevské setkání v komunistickém duchu – Alex Švamberk

Komentáře

Manévry mohou také sloužit k odstrašení Japonska. Šojgu při vyhlášení prověrky bojové připravenosti flotily prohlásil, že se v rámci prověrky bude pracovat na způsobech, jak zahnat síly, které by se chtěly rozmístit v jižních částech Ochotského moře, a jak odrazit případný pokus o vyloďovací operaci na Kurilách a Sachalinu.

Část Kurilských ostrovů Sovětský svaz obsadil na konci druhé světové války, leč Japonsko požaduje jejich navrácení. Mezi oběma zeměmi proto nebyla dosud podepsaná mírová smlouva.

Oslabené Rusko

Manévry však mají zřejmě taky odradit Japonsko, aby nepokračovalo v další ekonomické podpoře Ukrajiny. V Japonsku se mezi 19. a 21. květnem bude konat schůzka zemí G7.

ISW ale už dříve upozornil, že ruské dálnovýchodní jednotky jsou oslabené. Části 40. a 155. brigády námořní pěchoty utrpěly velké ztráty na přelomu roku v bojích o Vuhledar, který se Rusové pokusili neúspěšně dobýt.

Rusko nemá nyní na východě sílu, jež by byla schopna ohrozit Japonsko, napsal ISW.

Putinovi se zřejmě nepodařilo dojednat neomezené partnerství s Čínou, tvrdí američtí analytici

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám