Hlavní obsah

Putinovi se zřejmě nepodařilo dojednat neomezené partnerství s Čínou, tvrdí američtí analytici

• Aktualizováno

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě nebyla pro jeho protějšek Vladimira Putina tak úspěšná, jak se Rusko snaží prezentovat, tvrdí američtí analytici Institutu pro studium války (ISW). Putinovi se pravděpodobně nepodařilo dojednat neomezené dvoustranné partnerství s Čínou, ve které doufal. Si po třídenní návštěvě odletěl z Moskvy ve středu ráno.

Foto: Sputnik, Reuters
Článek

Institut tvrdí, že rétorika čínského prezidenta naznačuje, že není nakloněn tomu, poskytnout Rusku plnou ekonomickou a politickou podporu, kterou Rusko potřebuje, aby zvrátilo nezdary na Ukrajině. Analytici tvrdí, že závazky, jež obě země přijaly, jsou nevyvážené.

Analytici připomínají, že po čtyřhodinovém jednání Putin a Si Ťin-pching vydali společné prohlášení plné vágních diplomatických ujištění. Vyhlídky na to, že Čína dodá Rusku vojenské vybavení, také zůstávají nejasné, připomíná ISW.

Institut vedle toho poznamenává, že Si nevyjádřil žádný záměr podpořit ruskou válku, což je podle amerických analytiků pravděpodobně méně, než v co Putin doufal.

„Putinovi se pravděpodobně nepodařilo zajistit přesně takový druh partnerství, jaký potřebuje a po jakém touží. A Si pravděpodobně odjede z Moskvy s ujištěními, která jsou jednostrannější, než Putin zamýšlel,“ píše ISW.

Analytici v této souvislosti upozorňují, že Putin na rozdíl od Si Ťin-pchinga slíbil řadu opatření, která „ukazují na pokračující orientaci Ruska na Čínu a jeho závislost na ní v energetickém a hospodářském sektoru, což se ve srovnání s relativně umírněnými závazky Číny jeví jako velmi jednostranné“.

Putin mimo jiné slíbil, že zvýší export plynu do Číny a že je připraven pomoci čínským firmám nahradit západní společnosti, které opustily ruský trh kvůli agresi na Ukrajině.

Putin slíbil dodat do Číny více plynu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám