Hlavní obsah

Lodě plující z KLDR do Ruska zřejmě převážely munici. Porušily sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské ministerstvo obrany poskytlo OSN satelitní záběry, které dokumentují plavby ruských nákladních lodí do Severní Koreje a zpět. Jde o snahu zahájit oficiální vyšetřování podezření na porušení sankcí, které zakazují vývoz a dovoz zbraní z KLDR. Rusové přitom ve válce na Ukrajině nasadili severokorejské balistické střely a používají severokorejskou munici.

Foto: Britské ministerstvo zahraničí via The Guardian

Ruská loď Maja zachycená nejprve ve Vostočném, pak v severokorejském Rasonu a nakonec v ruském přístavu Dunaj.

Článek

Odtajněné záběry a zprávu britských tajných služeb předloženou OSN získal list The Guardian.

Satelitní záběry ruských lodí s názvy Maja, Marija a Angara mezi zářím a prosincem zachycují, jak lodě nakládají kontejnery v přístavu Rason (dříve Radžin), ležícím asi 30 km od hranic s Ruskem, a pak plují do ruských dálněvýchodních přístavů Dunaj a Vostočnyj.

Tyto lodě jsou od roku 2022 na sankčním seznamu Spojených států kvůli jejich vazbám na lodní společnost ruského ministerstva obrany Oboronlogistika OOO, která „byla zapojena do nelegálního zabrání Krymu a jeho okupace od roku 2014“.

Ruská loď je na cucky. Moskva přiznává jednu oběť, zřejmě jich je mnohem víc

Válka na Ukrajině

Dvě z těchto lodí zmínila také britská organizace bezpečnostních expertů RUSI, když poukazovala na rostoucí lodní dopravu mezi Ruskem a KLDR, ve které uváděla, že „Rusko zřejmě zahájilo masový import severokorejské munice“.

Jednu z lodí zmínil i web NK News, který je zaměřený na dění v KLDR. Podle něj je „součástí skupiny obchodních lodí, které opakovaně převážely vojenské vybavení a munici poskytnutou Severní Koreou Rusku.

Ze záběrů není jasné, co převážejí, ale sankce uvalené na Severní Koreu jsou velmi široké a zakazují i export surovin. Zpráva reaguje na to, že Spojené státy minulý týden potvrdily, že Rusko použilo na Ukrajině severokorejské balistické rakety.

Z analýz plyne, že jde o korejskou variantu rakety Iskander. Lišila se odlišnou výstupní tryskou raketového motoru a způsobem svařování.

Nezávislí experti se domnívají, že jde o korejskou raketu KN-23, které je „nápadně podobná“ raketa Iskander. Má zřejmě kvůli jinému motoru o malinko větší průměr a liší se i ploškami u výstupní trysky.

Rusko použilo na Ukrajině severokorejské KN-23. Čeho jsou schopny?

Válka na Ukrajině

O dodávkách severokorejské munice se opakovaně zmiňoval i Kyjev. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov uvedl v rozhovoru pro list The Financial Times, že Rusko stále více používá severokorejskou munici.

„KLDR dodala Rusku velké množství dělostřelecké munice. To umožnilo Rusku se trochu nadechnout. Bez této pomoci by byla jeho situace katastrofální,“ uvedl Budanov s tím, že Rusko nechce být na KLDR závislé a zřejmě zvýší výrobu velkorážové munice.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na začátku roku uvedl, že mezi zářím a listopadem dodala Severní Korea do Ruska milion dělostřeleckých granátů.

Tajemník Budanova Vadym Skibickyj pak také zmínil, že ruský vojensko-průmyslový komplex je schopen ročně vyrobit dva miliony granátů ráže 122 a 152 mm, což loni vedlo k deficitu půl milionu granátů.

Letos by to mohlo být podobné, i když Rusko zvyšuje výrobu, protože mu budou chybět některé komponenty. Rusko výpadky řešilo i dovozem z Běloruska. Čísla ale není jak ověřit.

Znepokojivá eskalace. Rusové už podle USA na Ukrajině použili rakety z KLDR

Válka na Ukrajině

„Použití severokorejských zbraní na Ukrajině ze strany Ruska je porušením několika rezolucí Rady bezpečnosti,“ uvedl představitel OSN.

„Podkopává mezinárodní snahu zabránit šíření jaderných zbraní a ukazuje, do jak zoufalé situace se dostalo Rusko kvůli neúspěšné invazi. Tento a další důkazy předložené sankčnímu výboru OSN by mohly spustil plné vyšetřování flagrantního ruského a severokorejského porušení mezinárodních sankcí,“ dodal.

První zpráva expertů OSN na severokorejský jaderný program o dodávkách severokorejské munice do Ruska by mohla být zveřejněna už příští měsíc, uvedl list The Guardian.

Obě země od zahájení ruské agrese na Ukrajině utužují svoje vztahy.

V Rusku byl loni severokorejský vůdce Kim Čong-un. Nedávno pak Moskvu navštívil severokorejský ministr zahraničí. Po návštěvě oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin přijal pozvání a brzo navštíví KLDR.

KLDR dodala Rusku přes milion dělostřeleckých nábojů, tvrdí jihokorejská rozvědka

Svět

Výběr článků

Načítám