Hlavní obsah

Znepokojivá eskalace. Rusové už podle USA na Ukrajině použili rakety z KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balistické rakety ze Severní Koreje už jsou součástí arzenálu, který Rusko používá na Ukrajině. Prohlásil to ve čtvrtek mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby s tím, že ruská armáda střely z KLDR použila 30. prosince 2023 a 2. ledna 2024 v Záporožské oblasti. Podle listu Wall Street Journal (WSJ) bude Rusko nakupovat rakety také v Íránu a příslušné smlouvy už finišují.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Výbuch rakety na Kyjevem během ruského útoku

Článek

Spojené státy podle agentury Reuters již dříve uvedly, že KLDR poskytla Rusku odpalovací zařízení a několik desítek balistických raket.

„Tyto severokorejské rakety mají dosah zhruba 900 kilometrů. Jde o významnou a znepokojivou eskalaci v severokorejské podpoře Ruska,“ uvedl Kirby. „Pchjongjang od Ruska podle našich odhadů na oplátku obdrží vojenskou podporu v podobě bojových letounů, střel země–vzduch, obrněných vozidel, materiálů na výrobu raket a další pokročilé technologie,“ dodal.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin při jednání na kosmodromu Vostočnyj (září 2023)

Kirby odmítl konkrétně sdělit, odkud Spojené státy informace získaly, hovořil o „širokém spektru zpravodajských zdrojů“.

Raketová dohoda s Íránem na spadnutí

Rusko podle Bílého domu rovněž usiluje o dodávky balistických raket krátkého doletu z Íránu, ty se však údajně zatím neuskutečnily. WSJ ale s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedl, že rusko-íránská dohoda o balistických raketách krátkého doletu se blíží uzavření a Moskva by mohla dostat střely z Teheránu na jaře 2024.

Foto: ČTK/AP

Ukrajina zveřejnila foto trosek sestřeleného dronu Šáhid íránské provenience, které má ruská armáda ve své výzbroji pod názvem Geraň

Írán přitom už přispěl ruské válečné mašinérii dodávkami dronů typu Šáhid, za něž má podle WSJ dostat vyspělá ruská letadly a vrtulníky.

Rusko jen za úterní útok proti Ukrajině utratilo 14 miliard, spočítal Forbes

Evropa

Podle listu se po zářijové schůzce ruského prezidenta Vladimira Putina se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem rozeběhly zvýšené dodávky zbraní a střeliva z KLDR do Ruska. Podle jihokorejských zpravodajských služeb Pchjongjang už dodal Moskvě více než milion různých granátů. Za to chce získat ruské vojenské technologie.

Severokorejské i íránské zbraně by mohly Rusku poskytnout potřebnou sílu v době, kdy Moskva stupňuje své útoky na ukrajinská města a infrastrukturu. Zvláštní obavy Západu pak vyvolává nebezpečí, že Rusko může KLDR i Íránu pomoci zvýšit jaderné kapacity, jejichž rozvoj až dosud brzdily mezinárodní sankce.

KLDR dodala Rusku přes milion dělostřeleckých nábojů, tvrdí jihokorejská rozvědka

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám