Hlavní obsah

KLDR dodala Rusku přes milion dělostřeleckých nábojů, tvrdí jihokorejská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea už poslala více než deset zásilek munice do Ruska pro použití ve válce proti Ukrajině, včetně více než jednoho milionu dělostřeleckých nábojů, je přesvědčena jihokorejská Národní zpravodajská služba (NIS). Pchjongjang podle ní také vyslal v polovině října do Ruska delegaci, která se skládá převážně z expertů na dělostřelectvo.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský lídr Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin na snímku z letošního září

Článek

Uvedené množství dodané munice odpovídá zhruba tomu, co Rusko ve válce s Ukrajinou spotřebuje za dva měsíce, řekl podle agentury Reuters Joo Sang-bum, člen jihokorejského parlamentního výboru pro zpravodajské služby.

Severokorejský lídr Kim Čong-un se už v září setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na ruském Dálném východě, kde si prohlédl mimo jiné ruskou Tichomořskou flotilu a továrnu na výrobu letadel.

V polovině října Spojené státy oznámily, že KLDR podle jejich zjištění dodala Rusku více než 1000 kontejnerů s vojenským vybavením a municí, kterou může Moskva využít ve válce na Ukrajině. Severní Korea nicméně popírá, že by Rusku dodávala zbraně.

Tisíc kontejnerů s municí plulo z KLDR do Ruska. USA zachytily pohyb lodě

Svět

Snaha využít konflikt Izrael-Hamás

KLDR odmítla také zprávy některých vojenských expertů, že její zbraně byly používány ozbrojenci Hamásu v bojích proti Izraeli. Podle jihokorejských tajných služeb je ale v konfliktu na Blízkém východě Severní Korea zainteresována.

„Je také vidět, že Severní Korea se snaží využít válku mezi Izraelem a Hamásem mnoha způsoby,“ řekl Joo po brífinku NIS. „Existují náznaky, že Kim Čong-un dal příkaz hledat způsoby, jak komplexně podporovat Palestince,“ dodal jihokorejský poslanec.

Foto: Profimedia.cz

Palestinská demonstrace v Hebronu na Západním břehu Jordánu s portréty Vladimíra Putina a Kim Čong-una

Podle zprávy jihokorejské tajné služby je KLDR zároveň v závěrečné fázi příprav na další pokus o vypuštění své první špionážní družice, šance na úspěch jsou podle Soulu tentokrát vysoké. Předchozí pokusy Pchjongjangu vždy selhaly, po zatím posledním nezdaru z konce srpna KLDR avizovala, že se o další start pokusí v říjnu.

V souvislosti s nynějším dalším sblížením Ruska a KLDR se nicméně objevily spekulace, že Moskva pomůže Pchjongjangu s jeho vesmírným programem výměnou za dodávku konvenčních zbraní.

Rusko bude mít s pomocí KLDR dost munice i příští rok, míní analytici

Evropa

Lavrov v Pchjongjangu vyzdvihl „strategické“ vztahy s KLDR a doporučil ji jako dovolenkovou destinaci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám