Hlavní obsah

Ruská loď je na cucky. Moskva přiznává jednu oběť, zřejmě jich je mnohem víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketový útok na ruskou výsadkovou loď Novočerkassk v přístavu Feodosija na Krymu si zřejmě vyžádal desítky zraněných a mrtvých. Plyne to ze zprávy telegramového kanálu Astra, podle něhož je kromě jedné přiznané mrtvé osoby 33 námořníků nezvěstných a 23 lidí zraněných. Vysoký počet obětí by se dal očekávat, loď rozervala exploze a zbyly z ní jen ohořelé pokroucené trosky.

Útok na loď NovočerkasskVideo: Reuters, AP

 
Článek

„Jak Astra uvedla už dříve, v době útoku se v noci na 26. prosince nacházelo na lodi Novočerkassk 77 námořníků. Podle posledních informací je 33 z nich nezvěstných a 19 zraněných. Při útoku zemřela 64letá členka ochranky přístavu Naděžda Tolščinová a zraněni byli ještě čtyři civilisté,“ informovala Astra na svém telegramovém kanálu, kde zveřejnila v úterý i záběry z exploze.

Rusy dosazený správce Krymu Sergej Aksjonov potvrdil hned v úterý jednu oběť a čtyři zraněné. Počet nenavýšil, což se vysvětluje tím, že se uvádějí jen civilní oběti.

Ukrajina zasáhla další velkou ruskou výsadkovou loď

Evropa

Na palubě byli i důstojníci

Další telegramový kanál Agenstvo Novosti zjistil, že v době útoku byli na lodi nejméně dva důstojníci. Spojil se s jejich manželkami. Žena Jevgenija Ivaševa potvrdila, že její manžel byl v úterý večer na palubě Novočerkassku. Na dotaz, v jakém je stavu, odpověděla: „V celkem normálním.“ Pak zavěsila.

Kanál Agenstvo Novosti také hovořil s manželkou velitele lodi Nikolaje Stěpaněnka. Na otázku, jestli byl v době útoku na palubě, odpověděla: „Možná. Mám podezření.“ Dodala, že s ním ještě nebyla v kontaktu.

Kanálu se však poté podařilo spojit se samotným kapitánem Stěpaněnkem, jenž na otázku, jestli byl někdo zraněn, odpověděl: „Nikdo nebyl zraněn, vše je výborné.“

Bez obětí se útok obejít nemohl

O možných obětech spekuloval ve vyjádření pro Rádio Svoboda i příslušník ukrajinských námořních sil Dmytro Pletenčuk. Podle něj byla na palubě značná část posádky, i když bylo plavidlo v přístavu. Dodal ale, že zjistit následky útoku je na okupovaném území obtížné.

Foto: Anton Heraščenko/Depp State

Trosky lodi Novočerkassk

„Na palubě měla být poměrně velká část posádky, kterou tvoří asi 80 lidí. Když vezmeme v úvahu, o jaký typ lodi šlo, mohly tam být i další osoby. To se nemohlo obejít bez obětí,“ řekl Pletenčuk. Loď byla výsadková a používala se k přepravě mužstva, techniky, zbraní i munice nebo zásob.

Kanál Astra také potvrdil, že k útoku byla použita britská střela s plochou dráhou letu Storm Shadow. Na místě se nalezly úlomky jejího pláště.

Z ruské lodi zbyly po ukrajinském útoku jen ohořelé trosky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám