Hlavní obsah

Krejčíř čelí dalšímu obvinění, tentokrát ze zpronevěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

Jihoafrické úřady vznesly další obvinění proti Radovanu Krejčířovi. Podle vyšetřovatelů se podílel na zpronevěře 7,6 miliónu randů (13 miliónů korun) ze svazijské centrální banky. V pátek o tom informoval jihoafrický zpravodajský server IOL.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř před soudem v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

Policisté obvinili Krejčíře společně se třemi jihoafrickými obchodníky. Skupina podle vyšetřovatelů vylákala pomocí podvodných transakcí obnos ze svazijské centrální banky a následně využila převody přes několik fyzických i právnických osob k vyprání špinavých peněz. Podle serveru IOL si Krejčíř za část ukradených peněz pořídil jachtu.

Krejčíř čelí v Jihoafrické republice obvinění z několika trestných činů, mimo jiné je spojován s několika vraždami a s obchodem s drogami. K verdiktu zatím dospěl jen jeden případ. V něm Krejčíř dostal 35 let vězení za únos a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu.

O vydání Krejčíře usiluje Česko, kde byl odsouzen k 15 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik, snahu o vytunelování státního podniku Čepro, přípravu vraždy celníka a další trestné činy. Podle serveru The Citizen by v pátek mělo v Johannesburgu pokračovat soudní projednávání české extradiční žádosti.

Krejčíř v roce 2005 uprchl z Česka, když policie prováděla domovní prohlídku jeho černošické vily. Nejprve žil na Seychelách, v roce 2007 na falešné doklady přicestoval do Jihoafrické republiky. V listopadu 2013 ho jihoafrická policie zatkla, od té doby je ve vazbě.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám