Hlavní obsah

Krejčíř má na krku podezření, že plánoval únos a vraždu důlního magnáta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Radovan Krejčíř čelí v Jihoafrické republice dalšímu závažnému podezření. Tamní úřady mají k dispozici výpověď, podle níž měl český uprchlík plánovat únos a vraždu miliardáře Patrice Motsepeho.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v JAR

Článek

Právě kvůli tomuto novému nařčení byl odložen začátek dalšího procesu, v němž Krejčíř figuruje, napsal server Independent Online. Soud, u něhož Krejčíř a další čtyři lidé čelí obžalobě z tři roky staré vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy, měl původně začít v úterý, ale obhájci si vyžádali den navíc, aby mohli nastudovat místopřísežné prohlášení, které se týká plánu na zavraždění důlního magnáta Motsepeho.

Výpověď podle jihoafrického serveru také podporuje tvrzení, že Krejčíř stál i za vraždami Issy, německého obchodníka Uweho Gembally a ještě jednoho muže jménem Phumlani Ncube a plánoval zavraždit i dvojici vyšetřovatelů Nkosanu Ximbu a Paula O’Sullivana. Krejčíř veškerá nařčení a obvinění popírá.

Proti Krejčířovi vystoupil Lucky Mokwena, který tvrdí, že ho uprchlý Čech používal k loupežím a dalším trestným činům. Posléze ho požádal, aby zavraždil Issu. Mokwena tvrdí, že Issu zabít nedokázal, nicméně Libanonec byl o pár dnů později mrtvý a Krejčíř to oslavoval.

Před vraždou měl plánovat společný podnik

Následně byl údajně Mokwena přítomen hovoru, při němž Krejčíř hovořil o zajištění schůzky s nejbohatším Jihoafričanem Motsepem. Krejčíř mu prý chtěl navrhnout společný důlní podnik v Lesothu. „Záměrem bylo dostat se k němu blíž, aby mohl být unesen, přinucen převést na podvodně otevřené účty peníze a poté zavražděn,“ píše se v Mokwenově výpovědi.

Krejčíř podle Mokweny také začal Motsepeho sledovat prostřednictvím podplacených policistů. Mokwena jmenoval pět vysoce postavených policistů, kteří pro Krejčíře pracovali, mezi nimi tři členy útvaru pro boj s organizovaným zločinem, zvaného Jestřábi (Hawks).

Foto: Profimedia.cz

Patrice Motsepe

Patrice Motsepe je zakladatelem společnosti African Rainbow Minerals, která se specializuje na těžbu zlata, těžkých kovů či platiny. Sedí také v představenstvech několika dalších firem včetně Harmony Gold, dvanácté největší společnosti těžící zlato na světě. Jeho jmění bylo v roce 2012 odhadnuto na více než 20 miliard randů (zhruba 32 miliard korun), uvádí server Wikipedia. Motsepe kromě jiného vlastní i fotbalový klub Mamelodi Sundowns.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

K tvrzení, že s ním chtěl Krejčíř podnikat, Motsepe uvedl, že s Krejčířem nikdy nepodnikal ani nemluvil. Popřel také, že by uvažoval o těžbě v království Lesotho.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám