Hlavní obsah

Komando šlo přímo po bin Ládinovi. Byl hned mrtev, tvrdí velitel

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý velitel elitního amerického komanda Navy SEAL Team Six, jehož členové počátkem května v domě v Pákistánu zabili šéfa teroristické sítě al-Káida Usámu bin Ládina, zpochybnil oficiální verzi událostí. Tvrdí, že bin Ládin byl za minutu a půl mrtvý a komando šlo přímo po něm, a to nikoliv od spodního patra, nýbrž se spustilo ze střechy.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo, ve kterém se ukrýval Usama bin Ládin

Článek

Chuck Pfarrer prohlašuje, že hovořil s množstvím svých bývalých podřízených a ti mu potvrdili, že bin Ládin zemřel téměř hned a nikoliv po desítkách minut střílení od vstupu vojáků do domu.

„SEALové se do domu dostali spuštěním se na střechu z hlavní helikoptéry, nikoliv ze země,“ prohlásil Pfarrer, který o události píše ve své knize, jež míří tento měsíc do prodeje. Někdejší velitel tvrdí, že helikoptéra se v horku zřítila na dvůr bin Ládinova domu až potom. „Až několik minut poté, co byl bin Ládin mrtev, spadla při přistání hlavní helikoptéra, ocasem napřed východně od domu,“ poznamenal.

„Bin Ládin byl mrtev během 90 sekund od začátku razie, nikoliv po intenzivní střelbě. Vypáleny byly čtyři dávky,“ dodal Pfarrer.

Podle něj byla při akci zraněna i nejmladší z bin Ládinových žen, Amal, neboť byla postrčena do palebného pole. To také původně uváděli američtí představitelé, než tvrzení stáhli.

Pfarrer se domnívá, že Usámu mohl prozradit svojí nedůsledností jeho pobočník Ajmán Zaváhrí, který k němu posílal kurýra, o němž už musel vědět, že byla prozrazena jeho identita.

Reklama

Výběr článků

Načítám