Hlavní obsah

Když se Navalnému něco stane, bude to mít pro Rusko ničivé následky, varoval v minulosti Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s úmrtím ruského opozičníka Alexeje Navalného v trestanecké kolonii se předmětem zájmu znovu stala i někdejší slova amerického prezidenta Joea Bidena, který šéfa Kremlu Vladimira Putina varoval, že pokud by se Navalnému ve vězení něco stalo, bude to mít pro Rusko ničivé následky.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Alexej Navalnyj na archivním snímku

Článek

Biden varování pronesl v červnu 2021, jak tehdy informovala americká televizní stanice CNN. Na začátku téhož roku byl Navalnyj uvězněn. S Putinem se americký prezident potkal během summitu v Ženevě.

„Vyjasnil jsem mu (Putinovi), že se domnívám, že by následky toho byly pro Rusko zničující,“ uvedl tehdy Biden k tématu možné Navalného újmy, aniž by ovšem následky nějak specifikoval.

„Co si myslíte, že se stane, když tvrdí, že to není o ubližování Navalnému a všechno to další, co říká, aby zacházení s Navalným ospravedlnil, a ten pak zemře ve vězení?… Je to o důvěře. Je to o jejich schopnosti pozitivně ovlivnit další národy,“ řekl tehdy dále.

Ruský opoziční lídr Navalnyj je po smrti

Evropa

Obavy byly již tehdy opodstatněné. Navalnyj měl za sebou otravu, po níž upadl během letu do Moskvy do kómatu. Jeho hospitalizace v Berlíně vedla v Rusku k obvinění z porušení podmínky a následnému uvěznění.

Během pobytu za mřížemi pak zaznívala obvinění z odepírání zdravotnické péče Navalnému, z mučení odepíráním spánku a z  častého zavírání na samotku za banální prohřešky.

Biden své setkání s Putinem během summitu v Ženevě představoval jako rozhovor mezi autokracií a demokracií a apeloval na dodržování lidských práv či zachování svobody tisku a slova.

Bylo to pár měsíců před únorem 2022, kdy Rusko napadlo sousední Ukrajinu. Po tomto datu to měli oponenti režimu v Rusku ještě složitější.

Navalného smrt přichází za situace, kdy se Biden snaží u amerických zákonodárců prosadit pokračování vojenské pomoci Ukrajině. Ta se zasekla zejména kvůli republikánským kongresmanům.

Světoví státníci po úmrtí Navalného oplakávají „tvář demokracie v Rusku“ a obviňují Putina z „vraždy“ opozičníka. Před třemi lety si byl Biden jistý, jak bude muset v takovéto situaci ve svém postavení jednat.

„Řekl jsem mu (Putinovi) také, že si žádný prezident Spojených států neudrží důvěru amerického lidu, pokud nebude slovem chránit naše demokratické hodnoty a nepostaví se za všeobecné a základní svobody, které podle nás má každý muž a žena,“ prohlásil tenkrát.

Brutální vražda. Svět kritizuje Kreml za smrt Navalného

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám