Hlavní obsah

Ruský opoziční lídr Navalnyj je po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel ve věku 47 let v trestanecké kolonii v Rusku. Informuje o tom ruská agentura RIA Novosti, podle níž zemřel v pátek v Jamalo-něneckém autonomním okruhu v ruské Ťumenské oblasti. List Kommersant uvedl, že Navalnyj zemřel na „krevní sraženinu“.

Alexej Navalnyj na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„16. února se v trestanecké kolonii A. Navalnyj po vycházce cítil špatně a téměř ihned ztratil vědomí. Okamžitě se (k němu) dostavil zdravotnický personál,“ uvádí se ve sdělení vězeňské služby.

„Byla provedena resuscitace, která nepřinesla pozitivní výsledky. Lékaři záchranné služby konstatovali smrt odsouzeného,“ stojí dále v prohlášení s tím, že příčinu smrti ruské úřady zjišťují.

Ruský list Kommersant bez dalších podrobností uvedl, že Navalnyj zemřel na „krevní sraženinu“.

„Ještě ve čtvrtek měl Navalnyj kromě jednání u Kovrovského obvodního soudu dvě jednání přes videokonferenci u oblastního soudu ve městě Vladimir. Na své zdraví si nestěžoval, aktivně mluvil, předkládal argumenty na obranu svého postoje“ napsala ruská agentura RIA Novosti.

Server Novaya Gazeta se krátce po zprávě o smrti opozičníka spojil s jeho právníkem Leonidem Solovjovem. Na žádost rodiny zemřelého se ale rozhodl věc nekomentovat.

„Z rozhodnutí rodiny Alexeje Navalného nebudu komentovat vůbec nic. Nyní se věc řeší. U Alexeje jsem byl ve středu, tehdy bylo vše normální,“ prohlásil Solovjov.

Opozičníkova mluvčí Kira Jarmyšová ve středu 14. února informovala, že Navalnyj byl už posedmadvacáté umístěn do „trestní cely“ se zostřenými podmínkami, kam jsou vězni za trest posíláni, napsal server Meduza.

Ke smrti opozičníka se vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který uvedl, že v současnosti probíhají „veškeré kontroly a objasňování“ ve věci smrti Navalného. Neuvedl ale, zda Navalnyj skutečně zemřel na krevní sraženinu. „Nevím. Lékaři to musí zjistit,“ konstatoval.

Ruský právník a politický aktivista Alexej Navalnyj byl nejviditelnějším představitelem ruské opozice. V minulosti byl otráven, ruský opozičník z toho vinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Navalnyj byl uvězněn hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili. Za mřížemi byl už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za údajný extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítal.

Donedávna pobýval ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky. Do trestanecké kolonie IK-3 na Sibiři, známé jako Polarnyj volk (Polární vlk), jej přesunuli loni krátce před Vánoci.

Navalnyj je ve vězeňské kolonii na Sibiři

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám