Hlavní obsah

Brutální vražda. Svět kritizuje Kreml za smrt Navalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpráva o smrti ruského opozičního politika Alexandra Navalného šokovala v pátek odpoledne svět. Kritické reakce na adresu ruského režimu přicházejí ze všech stran. Soustrast rodině i zděšení nad poměry, ve kterých byl Navalnyj vězněn, komentují přední světoví lídři.

Foto: Mikhail Voskresenskiy, Reuters

Navalnyj pronáší řeč během opozičního protestu v centru Moskvy 5. prosince 2011

Článek

Podle ukrajinského prezidenta Zelenského je zřejmé, že Navalného zabil Putin, protože je mu jedno, kdo zemře, a hlavně se snaží udržet si pozici. „Tisíce dalších jsou mučeny a trýzněny kvůli jednomu monstru,“ uvedl ukrajinský prezident.

Navalného zabil Putin, komentoval ZelenskyjVideo: Reuters

Evropská unie to vidí stejně. Předseda Evropské rady Charles Michel prohlásil: „Evropská unie považuje za tuto tragickou smrt zodpovědný výhradně ruský režim.“

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko upozornil, že na videu ze čtvrtečního zasedání soudu Navalnyj vypadal, že je v dobré kondici a dokonce vtipkoval. „Putin vraždí a vraždit bude i dál, koho bude chtít,“ dodal Geraščenko.

Britský premiér Rishi Sunak označil ve svém vyjádření Navalného za nejhorlivějšího zastánce ruské demokracie. „To je hrozná zpráva. Alexej Navalnyj, nejhorlivější zastánce ruské demokracie, prokázal během svého života neuvěřitelnou odvahu. V myšlenkách jsem s jeho ženou a s lidmi v Rusku, pro které je to obrovská tragédie,“ stojí ve vyjádření na síti X.

Scholz: Rusko se změnilo

Německý kancléř Olaf Scholz podotkl, že Navalnyj zaplatil za svou odvahu životem. „Tato hrozná zpráva opět ukazuje, jak se Rusko změnilo a jaký režim je v Moskvě u moci,“ uvedl ve vyjádření na síti X.

Washington: Usilujeme o potvrzení informace

„Pokud je to pravda, je to strašná tragédie,“ reagoval v pátek poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan ve veřejnoprávním rozhlasu NPR.

„Vzhledem k dlouhodobému a odpornému tíhnutí ruské vlády k umlčování svých odpůrců vyvstávají zjevné otázky kolem toho, co se přihodilo,“ dodal Sullivan. Zdůraznil, že Spojené státy aktivně usilují o potvrzení této informace.

Ministr zahraničí USA Antony Blinken řekl, že údajná smrt Navalného jen zdůrazňuje slabost a prohnilost ruského režimu. „Na prvním místě a především, pokud jsou tyto zprávy pravdivé, soucítíme s jeho manželkou a rodinou,“ řekl v první reakci šéf americké diplomacie Blinken na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Navalného smrt a to, jaký strach z něho měla současná moc v Rusku, podle Blinkena jen „podtrhují slabost a prohnilost podstaty systému“, který stvořil ruský prezident Vladimir Putin. „Rusko je za to odpovědné,“ dodal Blinken.

Ministr zahraničí USA rovněž řekl, že Washington bude o záležitosti hovořit s dalšími zeměmi.

Podle kanadského premiéra Justina Trudeaua zprávy o Navalného smrti připomínají celému světu, jakou „zrůdou“ je ruský prezident Vladimir Putin. „Skutečně to ukazuje rozsah toho, jak Putin tvrdě postupuje a jak bude tvrdě postupovat proti komukoli, kdo bojuje za svobodu pro ruský lid,“ řekl.

Macron: Rusko posílá svobodné duše do gulagu

„Dnešní Rusko posílá svobodné duše do gulagu a tam je nechává zemřít,“ vyjádřil se k smrti Navalného francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Vzdávám čest památce Alexeje Navalného, ​​jeho obětavosti, odvaze,“ dodal.

Brutální vražda vykonaná Kremlem

Francouzský ministr zahraničí uvedl, že že Navalného smrt v trestanecké kolonii ukazuje realitu Putinova restriktivního režimu. Lotyšský prezident Edgars Rinkévičš označil jeho skon za brutální vraždu vykonanou Kremlem.

„Ať už si o Alexeji Navalném jako politikovi myslíte cokoliv, Kreml ho právě brutálně zavraždil. To je fakt a je to něco, co by měl člověk vědět o skutečné povaze ruského režimu,“ stojí ve vyjádření lotyšského prezidenta.

Zabil ho Putin, ruským úřadům nevěříme, vzkázal Navalného tým

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám