Hlavní obsah

Kde jsou vůdci Tálibánu? Vidět není Achundzáda ani vyjednavač Barádar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Vůdce Tálibánu mulla Hajbatulláh Achudzáda se už měsíc neobjevil na veřejnosti. Už několik dní nebyl viděn ani vedoucí jeho politické kanceláře a vyjednavač se Západem mulla Abdul Ghání Barádar. Zejména u toho druhého je to překvapivé a vyvolává to spekulace, zda je naživu. Tálibán se mezitím dál mstí spolupracovníkům bývalého režimu.

Foto: Pool, Reuters

Mulla Abdul Gháni Barádar přichází na březnové jednání v Moskvě

Článek

V Kábulu se začaly objevovat spekulace, že byl Barádar zabit nebo zraněn v boji s jiným vysokým představitelem Tálibánu, když se jednalo o rozdělení ministerstva, napsal list The Guardian.

Snahy hnutí rozptýlit pochybnosti je naopak umocnily. Nejprve byly zveřejněny fotografie ručně psaných poznámek jednoho z Barádarových zástupců, že byl v Kandaháru.

Pak byla zveřejněna údajná nahrávka Barádarova hlasu s několika jeho starými fotografiemi. Neobjevilo se však žádné aktuální video. Barádar se přitom po vítězství Tálibánu už nemusí skrývat.

Kdo povládne Afghánistánu: kandidátů z řad tálibů je několik

Svět

Mluvčí hnutí Suhail Šahín na Twitteru uvedl: „Mulla Barádar, zástupce premiéra Islámského emirátu v Afghánistánu, v hlasové nahrávce popřel všechna tvrzení, že byl zraněn nebo zabit v potyčce. Říká, že jsou to všechno lži, které jsou zcela nepodložené.“

Barádar neuspěl v boji o funkci ve vládě, kterou chtěl orientovat umírněněji. A nestal se premiérem, jak se na Západě spekulovalo, byť experti varovali, že jeho pozice není tak silná.

Nestal se ani ministrem zahraničí. Podle expertní skupiny Afghanistan Analyst Network neuspěl v interních diskusích Tálibánu o nové vládě.

Foto: Reuters

Mulla Hajbatulláh Achundzáda na nedatovaném snímku

Na veřejnosti se neobjevuje ani vůdce hnutí

Stejná skupina také upozornila, že měsíční nepřítomnost vůdce Tálibánu Achundzády by mohla naznačovat, že už nežije.

O jeho smrti se spekulovalo ještě před vítězstvím Tálibánu, pak se ale objevil v Kandaháru a stal se nejvyšším vůdcem země.

Afghánskou vládu má vést zakladatel Tálibánu Barádar

Svět

Achundzáda je považován za jednotící figuru v hnutí. Proto byl také do jeho čela zvolen. Nelze proto vyloučit, že jeho smrt by se tajila. Dělo se to tak i v případě smrti zakladatele hnutí mully Umara, jehož smrt se tajila dva roky.

„Bylo by divné, kdyby Hajbatulláh, když je hnutí u moci, byl živý a skrýval se.“ I mulla Umar se v době vlády nad zemí občas objevoval na veřejnosti.

Tálibán se mstí

OSN v pondělí upozornila, že Tálibán dál prohledává domy při pátrání po spolupracovnících bývalého režimu.

„Rodinní příslušníci lidí pracujících pro předchozí vládu jsou svévolně zadržování,“ uvedla v pondělí vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová.

„V některých případech byli propuštěni, v jiných byli nalezni mrtví,“ dodala.

Tálibán provedl razii v domě bývalého ministra zahraničí Salahudína Rabbáního, kde objevili zakázaný alkohol, uvedl twitterový účet Pamir News.

Na videu se objevily záběry, jak tálibové v Kábulu nacpali do kufru auta čtyři muže. Údajně má jít o obyvatele Pandžšírkého údolí.

I tam zabíjí Tálibán odpůrce hnutí. Zavraždil bratra viceprezidenta Amrulláha Salíha, který se skrývá a odmítá se podřídit nové vládě.

Tělo nedovolili příbuzným ani pohřbít a má shnít. Tálibán oznámil, že v Salíhově domě našel 6,5 milionu dolarů a 18 zlatých prutů.

Tálibán také zabil afghánského odstřelovače, který pracoval s britskými speciálními silami z jednotky CF333.

Tálibové ho zastřelili před očima ženy a pěti dětí, které stály ve vchodu domu na předměstí Kábulu. Třemi ranami ho střelili do hrudi a dalšími dorazili, když padl na zem.

„Není žádná amnestie. Tato vražda nebude poslední, opustili jsme je,“ uvedl pro list The Daily Mail bývalý velitel jednotky speciálních sil Ash Alexander-Cooper.

Tálibán byl již v lednu v nejsilnější pozici za posledních 20 let, řekl Blinken

Zahraniční

Těm, kdo váhali s evakuací Afghánců, vzkázal: „Pro ty vůdce, kteří si stále nejsou jisti, toto není hra. Řeči o inkluzi, rozlišnosti a amnestii jsou vtip. Probuďte se.“

Alexander-Cooper podotkl, že není jasné, zda voják žádal o možnost odejít do Británie.

Bacheletová upozornila také na to, že Tálibán omezuje ženská práva. V některých oblastech už nesmějí do školy dívky starší dvanácti let a rozpustila se oddělení pro ženské záležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám