Hlavní obsah

Je mi líto, jak to dopadlo, řekl americký vyjednavač s Tálibánem a odstoupil

– Washington

Zvláštní americký vyjednavač pro Afghánistán Zalmay Khalilzad, který vyjednal mírovou dohodu s Tálibánem, odstoupil v pondělí z funkce. Důvodem je, že se nepodařilo dosáhnout plánovaných cílů, napsal v rezignačním dopisu americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Končící zvláštní americký vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad

Článek

V dopise ministrovi sedmdesátiletý Khalilzad uznal, že „politická dohoda mezi afghánskou vládou a Tálibánem nepokročila, jak se předpokládalo.“ Tálibán se s vládou nedohodl, jednání vázla a Tálibán postupoval, až v srpnu vojensky ovládl celou zemi a cizinci museli být na poslední chvíli evakuováni z Kábulu.

Zdůraznil, že byl „smutný“ kvůli tomu, jaký je aktuální výsledek. Khalilzad stál za podobou americké mírové dohody s Tálibánem, která byla podepsána loni v únoru v katarském Dauhá.

Dodal, že odstupuje, protože poté, co Tálibán ovládl zemi, Spojené státy „vstoupily do nové fáze své politiky vůči Afghánistánu“.

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci i velvyslanec

Zahraniční

Další podrobnosti k důvodu své demise zatím nezveřejnil: „Důvody pro to jsou příliš komplexní a své myšlenky budu sdílet v příštích dnech a týdnech.“

Ve funkci ho nahradí jeho zástupce Thomas West.

Khalilzad se narodil v Afghánistánu a vyrůstal v Kábulu. Různé diplomatické funkce včetně postu amerického velvyslance v Kábulu zastával i za předchozích amerických prezidentů George Bushe, Baracka Obamy a Donalda Trumpa.

Mír s Talibánem podepsán. USA a NATO opustí Afghánistán do 14 měsíců

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám