Hlavní obsah

Írán se doma chlubí úspěšným útokem na Izrael. Vysílá záběry požárů v Chile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský režim se snaží obyvatele země přesvědčit o úspěchu svého víkendového útoku na Izrael. Státní televize proto odvysílala video „hořícího Izraele“, které je ve skutečnosti archivními záběry požáru v Chile. K podobným taktikám se uchylují také dezinformátoři na sociálních sítích.

Foto: ČTK/AP

Íránské oslavy po útoku na Izrael

Článek

Lež íránské státní televize odhalila na sociální síti X izraelská vláda. Její příspěvek zahrnoval záběry íránské reportáže spolu s původní zprávou z Chile o únorových požárech. Ty si v jihoamerické zemi vyžádaly 131 obětí, zatímco íránský útok neměl na svědomí žádné škody ani oběť na životě.

Podobné taktiky využívají i dezinformátoři na sociálních sítích. Snad o nejbizarnější záměně záběrů píše deník Bild. Tu provedl krajně pravicový americký influencer Jackson Hinkle, jenž svému více než milionu sledujících nasdílel video údajné „masové paniky“ v Izraeli. Následně však bylo odhaleno, že jde o týden staré záběry argentinských fanoušků bývalého člena One Direction Louise Tomlinsona před jeho hotelem v Buenos Aires.

Celkem Írán a jeho spojenci v Iráku a Jemenu o víkendu na Izrael vyslali přes 300 projektilů včetně 170 kamikadze dronů, 30 řízených střel a 110 balistických raket. Izraelský armádní mluvčí Daniel Hagari následně potvrdil, že jich bylo s pomocí USA, Francie a Jordánska 99 % sestřeleno.

Hagari to označil za „velmi významný strategický úspěch“, přičemž odmítl, že by ze strany Íránu šlo jen o naplánovanou ukázku síly, jež zároveň neměla napáchat žádné skutečné škody. „Myslím, že Írán chtěl dosáhnout výsledků, ale nepodařilo se mu to,“ řekl.

Útok Íránu škody nenadělal, ceny ropy tak mírně klesly

Ekonomika

Výběr článků

Načítám