Hlavní obsah

Útok Íránu škody nenadělal, ceny ropy tak mírně klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvotní obavy z cenového skoku kvůli útoku Íránu na Izrael se zatím nenaplnily a světové ceny ropy naopak v pondělí mírně klesly. Írán o víkendu vyslal na Izrael více než 300 raket, což vyvolalo obavy ze širšího konfliktu v regionu, který by ovlivnil přepravu ropy přes Blízký východ. To se ale nakonec nenaplnilo, neboť útok nezpůsobil žádné škody.

Článek

Cena severomořské ropy Brent se v pondělí ráno propadla o půl procenta těsně pod hranici 90 dolarů (2 135 Kč) za barel. Lehká americká ropa West Texas Intermediate (WTI) klesla o 0,6 procenta na 85,1 dolaru (2 020 Kč) za barel, informovala agentura Reuters.

„Útok byl z velké části (do ropy) zaceněn už ve dnech, které mu předcházely. Omezené škody a skutečnost, že nedošlo ke ztrátám na životech, navíc znamenají, že reakce Izraele bude možná umírněnější,“ vysvětlil Warren Patterson, komoditní analytik ING.

„Ale je jasné, že stále existuje spousta nejistoty, a vše závisí na tom, jak Izrael nyní zareaguje,“ dodal.

Masivní útok nebyl Íránu k ničemu. K zemi šlo 99 procent všeho, co na Izrael letělo

Blízký a Střední východ

Írán v současnosti produkuje více než tři miliony barelů ropy denně, což je nejvíce v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Přísněji vynucované ropné sankce nebo izraelská reakce v podobě zacílení na íránskou energetickou infrastrukturu tak představují cenové riziko, uvedla ING v pondělní zprávě pro klienty.

Pokud by však došlo k výrazným ztrátám dodávek, USA by mohly uvolnit další ropu ze svých strategických ropných rezerv. OPEC má pak přes pět milionů barelů denně volné produkční kapacity.

„Pokud by ceny výrazně vzrostly na pozadí ztrát dodávek, dalo by se předpokládat, že by se skupina snažila převést část této volné kapacity zpět na trh. OPEC nebude chtít, aby ceny šly příliš vysoko vzhledem k riziku destrukce poptávky,“ dodali analytici ING.

Cena ropy Brent se začátkem dubna dostala na nejvyšší úroveň od loňského října, kdy překonala 90dolarovou hranici. Přitom ještě v první polovině března se pohybovala kolem úrovně 82 dolarů za barel.

Podíl ruské ropy na dovozu do Česka loni stoupl na 58 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám