Hlavní obsah

Indie se stala největším dovozcem zbraní na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Indie je podle švédské nezávislé organizace SIPRI největším importérem zbraní na světě. Indie předstihla sousední Čínu. V letech 2006 a 2010 se na celosvětovém dovozu zbraní podílela devíti procenty, napsala BBC.

Článek

Indie má roční rozpočet 32,5 miliardy dolarů. Sedmdesát procent zbraní dováží. V následujících pěti letech chce na modernizaci ozbrojených sil vydat 50 miliard dolarů. Pětina z nich půjde na nákup 126 moderních tryskových letadel. Ty Indie vyvíjí ve spolupráci s Ruskem

Indie, jejímž tradičním rivalem je Pákistán, se kterým vedla tři války, zvětšuje svůj vojenský rozpočet kvůli růstu síly Číny.

O nákupech informoval významný a uznávaný Stockholmský institut pro mezinárodní výzkum míru (SIPRI). „Jen na základě toho, co už bylo objednáno, víme, že v příštích několika letech bude Indie hlavním importérem zbraní,“ uvedl Siemon Wezeman ze SIPRI. Dodal, že podíl Číny na světovém importu poklesl na šest procent kvůli tomu, že vyvíjí vlastní programy.

Čína už představila stíhací letoun s vlastnostmi stealth. Indie se podílí na vývoji ruského bojového letadla páté generace. V říjnu Indie oznámila že během příštích deseti let bych chtěla zařadit do výzbroje 250 až tři sta strojů tohoto druhu. je možné, že by se podílela i na jejich výrobě

Vojenský analytik Rahul Bedi, který se věnuje oblasti jižní Asie, uvedl, že Indie se chce stát vedoucí regionální mocností: „Když chce být někdo velký kluk, potřebujete ukázat svou sílu,“ řekl agentuře AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám