Hlavní obsah

Evropa se musí připravit na masivní příliv uprchlíků z Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské hlavní město Kábul ovládl strach, popisuje Ellinor Zeinoová, pracovnice Nadace Konrada Adenauera. Do metropole míří tisíce lidí, kteří prchají z provincií a měst ovládaných Tálibánem, popsala serveru týdeníku Focus. Současně varovala, že Evropu čeká další masivní migrace.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Situace v Afghánistánu se strašně rychle mění. Tálibán se zmocňuje jednotlivých částí země neuvěřitelnou rychlostí. V Kábulu se zvyšuje nervozita. Panuje nejistota. Zemi čeká zlom a lidé jsou vyděšení,“ popisuje Ellinor Zeinoová.

Před rokem a půl, po poslední dohodě s Tálibánem, zavládla podle jejích slov mezi Afghánci euforie. Tehdy si mnozí mysleli, že by se mohl uzavřít mír a mohlo by dojít k dohodě o budoucím uspořádání země. Zvyšující se násilí ale vyústilo v odpor proti Tálibánu. Lidé vidí, co islamistické hnutí dělá, jak v praxi útočí na civilisty a terorizuje je.

Tálibán se přitom od odchodu spojeneckých vojsk téměř bleskově zmocňuje strategických míst v Afghánistánu. Od pátku už obsadil už šest provničních středisek, včetně strategicky důležitého Kunduzu.

Šest zemí EU chce pokračovat v deportacích Afghánců navzdory bojům

Svět

„Civilisté jsou nyní mezi vládou, Tálibánem a leteckými údery americké armády. Vláda oslabuje a afghánská armáda je stále více demoralizovaná. Proto stále více lidí prchá směrem do hlavního města. Ale nikdo neví, co bude,“ dodala.

U turecké hranice dva tisíce lidí denně

Afghánci utíkají před násilím a bezprávím. Migrace zatím nejvíce ohrožuje okolní země, ale i Evropa se podle Zeinoové musí připravit na masivní příliv afghánských běženců. „V tuto chvíli se na íránsko-turecké hranici každý den objeví kolem 2000 běženců. Z Turecka se ale chtějí dostat do Evropy. To mi potvrdil turecký velvyslanec,“ dodala.

KOMENTÁŘ: Stín vietnamské porážky nad Afghánistánem – Alex Švamberk

Komentáře

Se současnou situaci souvisí i teroristické nebezpečí. Podle Zeinoové hrozí pro Evropu ve střednědobém nebo dlouhodobém horizontu. „Terorismus v tuto chvíli ale nejvíce hrozí sousedním zemím a těm se sekulárním muslimským systémem. Ty budou postiženy mnohem akutněji než Evropa nebo USA,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám