Hlavní obsah

Bush si spletl Austrálii s Rakouskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Americký prezident George Bush obohatil v pátek svou sbírku trapných přeřeknutí o další dvě. Nejenže si v Sydney spletl organizaci, na jejímž zasedání pronesl projev, ale také zaměnil Austrálii za Rakousko. Australskému premiérovi poděkoval za účast "rakouských jednotek" při bojích v Iráku

Článek

Bush na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) poděkoval australskému premiérovi Johnu Howardovi za to, že je "vynikajícím hostitelem jednání OPEC", což je ovšem Organizace zemí vyvážejících ropu. V Sydney se ovšem sešli k vrcholnému jednání představitelé zemí sdružení APEC, aby pohovořili o ekonomické spolupráci, nikoli o vývozu ropy.

Sál plný stovek politiků z členských zemí APEC přirozeně vybuchl pobaveným i škodolibým smíchem, Bush se proto snažil zachránit situaci vtipem. "Pozval mě v příštím roce na summit OPEC," řekl na účet australského premiéra. Austrálie ovšem nikdy nebyla členem OPEC.

Pak Bush připomněl loňskou Howardovu návštěvu Iráku a poděkoval mu za účast "rakouských jednotek" - místo "australských jednotek". Je však pravda, že v angličtině si jsou Austrálie a Rakousko docela blízko: Australia a Austria. Rakousko je přitom neutrální a nevyslalo do Iráku žádné vojáky. Není ani členem APEC, neboť leží v Evropě a nikoli na březích Pacifiku.

Když Bush končil projev, byl už tak zmatený, že si spletl cestu z řečniště, Howard ho musel navést k centrálnímu východu z pódia.

Bush nebyl ve formě ani před zahájení řeči. Na otázku amerického reportéra, jaké bude nové poselství v jeho řeči, naježeně odpověděl: "Vy jste neposlouchal mé poslední projevy?".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám