Hlavní obsah

Blinken posvětil čínské angažmá v Kábulu

Právo, ČTK, BBC, znk, brw

USA považují větší zapojení Číny do dění v Afghánistánu za potenciálně přínosné, prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Blinken zkouší kladívko šéfa kuvajtského Národního shromáždění.

Článek

Podmínkou ovšem, je že Peking bude prosazovat „mírové řešení konfliktu“ a podporovat „skutečně reprezentativní a inkluzivní vládu“, řekl ve středu při návštěvě Indie.

Učinil tak poté, co v čínském městě Tchien-ťin ve středu začaly dvoudenní rozhovory mezi čínskou vládou a devítičlennou delegací afghánského radikálního hnutí Tálibán. „Nikdo si nepřeje vojenské převzetí země ze strany Tálibánu a nový islámský emirát,“ dodal Blinken.

Čína, která je největším zahraničním investorem v Afghánistánu, ujistila, že její prioritou je „nevměšovat se“ do vnitřních záležitostí země, a od tálibů očekává, že přispějí k „mírovému, usmiřovacímu a rekonstrukčnímu procesu“. Hnutí už ovšem kontroluje většinu území a mírové rozhovory s afghánskou vládou stagnují.

Budeme dál bombardovat Tálibán, slíbil Washington Kábulu

Svět

Po jednání v Indii zavítal Blinken do Kuvajtu. Odtud varoval, že rozhovory o záchraně dohody o íránském jaderném programu (JCPOA) nemohou trvat věčně. „Teď je na řadě Írán,“ prohlásil.

O dohodě z roku 2015 se vyjednává mnoho týdnů ve Vídni. USA podle Blinkena na vídeňských jednáních projevily dobrou vůli a ochotu se k JCPOA vrátit.

Od zahájení ofenzívy Tálibánu přibylo rekordně civilních obětí, uvedla OSN

Svět

Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí ve středu USA ostře kritizoval. Nedá se jim podle něj důvěřovat. Připomněl také, že USA podmiňují návrat k dohodě jejím rozšířením na téma balistických raket.

Do USA mezitím dorazil nový čínský velvyslanec Čchin Kang, který působil jako náměstek ministra zahraničí. Post velvyslance USA v Číně je od října neobsazený.

Reklama

Výběr článků

Načítám