Hlavní obsah

Australské jahody s jehlami se už objevily i na Novém Zélandu

Po Austrálii se jehly v ovoci objevily už i na Novém Zélandu. Našli je v obchodě v novozélandském Aucklandu v jahodách, které byly importovány právě z Austrálie. Informovala o tom britská BBC. Prodejní řetězec Countdown oznámil, že australské jahody stahuje z prodeje a zákazníkům radí, aby ovoce před konzumací preventivně rozřízli.

Foto: Reuters

Kus kovu v balení jahod objevený v australském městě Gladstone

Článek

Zákazníci, kteří mají z konzumace australských jahod obavy, je mohou vrátit a obchod jim vrátí peníze. Jahody ze západu  Austrálie přitom řetězec Countdown začal prodávat teprve tento týden.

V souvislosti s jehlami v jahodách nebyl na Novém Zélandu nikdo zraněn. Naopak v Austrálii skončil po snědení jahody s jehlou jeden člověk v nemocnici.

Australská policie zadržela chlapce

Policie v australském Novém Jižním Walesu minulý týden zadržela chlapce, který se přiznal k umisťování jehel do ovoce přiznal. Podle policie ale zadržený mladík není pachatelem původních činů, ale nechal se jimi inspirovat.

První případy se týkaly tří druhů jahod v Queenslandu. Jehly byly následně objeveny ve více než dvaceti kusech jahod a dalšího ovoce, jako byly banány a jablka v Novém Jižním Walesu a následně i na území hlavního města Canberra, v Jižní Austrálii a v Tasmánii.

Za kontaminaci potravin hrozí nyní v Austrálii až deset let za mřížemi. Australský premiér Scott Morrison oznámil, že vláda navrhne zvýšení trestu za kontaminaci potravin na 15 let ve vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám